Д-р Кацаров нареди на НЦОЗА да разследва МЗ и НОЩ

Здравният министър очаква и доклад за преките и косвени причини за големия брой починали по време на пандемията от COVID-19

273
министър
Д-р Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров заповяда на Националния център по обществено здраве и анализ (НЦОЗА) да представи хронологично и да анализира действията на правителството и на Националния оперативен щаб (НОЩ) по време на епидемията от гледна точка на опазване на здравето на гражданите, както и да представи анализ за посочения период на конкретните действия, свързани с COVID – 19, на министрите на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Кирил Ананиев, регионалните здравни инспекции, Националния център по заразни и паразитни болести, НЗОК и други органи и организации, имащи отношение и участие в противодействието на епидемията.

Кацаров дава срок от 30 дни НЦОЗА да извърши анализ на дейностите, свързани със здравното обслужване на населението в периода от 1 март 2020 г. до 31 май 2021 г., в контекста на епидемията, причинена от SARS-CoV-2. Той очаква доклад за преките и косвени причини за големия брой починали хора, както и да оцени въздействието на разпространението на COVID-19 върху регистрираната смъртност.

Заповедта е от днес и с нея министърът иска още анализ на общия брой смъртни случаи и разпределението им по възрастови групи и по седмици за посочения период; общия брой смъртни случаи по причина COVID-19 и разпределението им по възрастови групи и по седмици. НЦОЗА трябва да посочи съответните показатели за смъртност на 100 хил. души население по възрастови групи, по седмици и по области. На Националния център се възлага и да анализира дейността на Спешна помощ, на джипитата, на специализираната извънболнична помощ, на лабораториите и на болниците.

Здравният министър изисква от експертите и оценка на ефекта от прилагането на отделните противоепидемични мерки, за които самият той твърди, че не са ефективни, както и за осигуряването на ваксини и организацията на имунизационния процес.

Това е огромно количество работа, която няма как да бъде свършена само за месец, коментираха запознати пред Скенер.нюз. Според съсловието заповедта на д-р Стойчо Кацаров издава намеренията му не само да „чисти“ по върховете в системата, но и да се разправи с политическите си противници.

Преди да нареди един вид разследване на работата на МЗ, НОЩ и болниците по време на пандемията, за което всъщност има други институции, служебният здравен министър издаде друга заповед – личните лекари да имунизират пациенти и извън листите си. Джипитата обаче правят това от седмици, тъй като въпросът е уреден в НРД, напомни предшественикът му проф. Костадин Ангелов. По думите му вместо д-р Кацаров да издава „празни заповеди“, би могъл да реши въпроса със забавените плащания към общопрактикуващите лекари за извършените вече от тях имунизации именно на хора извън пациентските им листи.

А ето и две видеа с участието на министър Кацаров, тогава все още в качеството му на страхотен експерт и председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, които също биха били интересни за анализ.

СПОДЕЛИ