Част от антителата срещу COVID-19 остават до живот

Те се превръщат в дълготрайни плазмени клетки и се преместват в костния мозък, откриха US учени

231
COVID-19

Изследователи са открили, че пациентите дори с леки случаи на коронавирус, все още имат антитела, които ги предпазват от повторна инфекция почти година по-късно. Екипът от Вашингтонското медицинско училище в Сейнт Луис установява, че тази защита от COVID-19 с голяма вероятност продължава до края на живота им. Проучването е публикувано в списание „Нейчър“.

Изследователите обясняват, че първоначалните доклади, в които се твърди, че антителата срещу COVID-19 изчезват бързо, след като инфекцията отмине, не разполагат с всички факти. Техните открития разкриват, че ако и броят на имунните клетки, произвеждащи антитела, да намалява, след като пациентът е здрав, те никога вече не изчезват напълно.

След изчезването на инфекцията тези специализирани имунни клетки – дълготрайни плазмени клетки – се преместват в костния мозък. След като се настанят там, те започват да излъчват ниски нива на коронавирусни антитела, за да предпазят от повторна инфекция.

Разбира се, случаи на реинфекция има и ще има, най-вече заради новите мутации, но това откритие на американските учени дава надежда, че светът скоро ще се пребори с пандемията.

СПОДЕЛИ