Проф. Мира Кожухарова става съветник на д-р Кацаров

Пенсионираната епидемиоложка скоро ще предложи сваляне на маските

162
Мира Кожухарова
Проф. Мира Кожухарова

 Епидемиологът проф. Мира Кожухарова става съветник в екипа на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Новината съобщи самата тя по bTV. „Приех поканата да стана съветник с голямо удоволствие и благодарност. Въпрос на дни е това да стане официално“, коментира Кожухарова.

 По думите й тя ще дава препоръки за противоепидемичните мерки и обстановката в страната, което обаче по закон е работа на главния държавен здравен инспектор. По повод информацията на Скенер.нюз, че ѝ е предложено да седне в стола на доц. Ангел Кунчев, проф. Кожухарова отрече подобно предложение да й е отправяно. Тя се въздържа от оценка за работата на доц. Кунчев, като припомни, че винаги когато е имала критики, ги е споделяла. Според нея сега е по-важно да се направи цялостна оценка на взиманите решения в отговор на епидемията.

 Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни. „При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът. „Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски“, уточни тя. Кожухарова заяви, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора. 

 

 Епидемиологът допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни. Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край. Но ако е прочела какво се прави в САЩ, то навярно на проф. Кожухарова не е убягнало и обстоятелството, че там вече имунизират и децата между 12 и 17 години, като предстои и по-малките скоро да бъдат включени във ваксинационните планове.

 

 Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред. По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и е по-добре човек да го има. „Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират“, коментира тя.

СПОДЕЛИ