COVID ваксината на Sanofi и GSK с над 95 % ефективност

Тестванията във Фаза 2 показват, че препаратът може да се ползва и като бустерна доза, независимо каква ваксина е била поставена като първа игла

188
Sanofi

Експерименталната ваксина срещу COVID-19, разработена от Sanofi и GlaxoSmithKline, показва силен имунен отговор в резултатите от клиничните изпитвания в ранен етап, което им позволява да преминат към следващ етап на проучване, съобщи френската фармацевтична компания, цитирана от Ройтерс.

Sanofi и британската GSK заявиха, че глобалната Фаза III на проучване ще започне през следващите седмици и ще обхване над 35 000 възрастни, с надеждата ваксината да бъде одобрена до четвъртото тримесечие, след като първоначално беше насочена към първата половина на тази година. Припомняме, миналия декември Sanofi и GSK бяха принудени да започнат наново изпитванията си, когато ваксината показа нисък имунен отговор при възрастни в резултат на слабо формиране на антитела.

„Междинните резултати от Фаза II показват 95% до 100% ефективност след втора инжекция във всички възрастови групи и във всички дози, с приемлива поносимост и без притеснения за безопасността,“ казаха от Sanofi.

„Установихме, че нашата ваксина генерира по-висок отговор с антитела при тези с прекарана предишна инфекция от COVID-19. Анализираме това допълнително, тъй като може да предполага, че нашата ваксина може да служи като потенциален бустер (ускорител), независимо от това кой каква ваксина е получил преди“, обясни пред репортери Су-Пеинг, глобалният ръководител на медицинската служба за ваксини на Sanofi. По думите му ваксината все още не е тествана срещу различните мутации, но във Фаза III ще бъде направена такава оценка.

Кандидатът за ваксина на GSK и Sanofi използва същата технология като една от сезонните противогрипни ваксини на френския фармацевтичен гигант. Тя ще бъде съчетана с адювант – вещество, което действа като ускорител на ваксината, разработен от британската компания.

Миналия месец председателят на Европейския съюз Урсула фон дер Лайен заяви, че ваксините срещу COVID-19, базирани на протеини, като тази на Sanofi и GSK, предлагат „доста голям потенциал“, което е положителен сигнал в момент, когато блокът развива стратегията си за закупуване на ваксини за следващите две години.

Досега Sanofi има споразумения за продажба със САЩ, ЕС, Великобритания и Канада, както и с платформата за равен достъп до ваксини COVAX, подкрепена от Световната здравна организация. България е поръчала от протеиновия препарат 4,6 млн. дози.

Компанията се ангажира да помогне и на други производители на лекарства тази година, сключвайки сделки за пълнене и завършване на ваксини, направени от Pfizer / BioNTech, Moderna и Johnson & Johnson. В допълнение към своя проект за ваксина в сътрудничество с GSK, Sanofi работи по кандидат за иРНК с американската компания Translate Bio, за която започна клинични изпитвания.

 

СПОДЕЛИ