Проф. Габровски: Най-важно е здравният министър да подсигури борбата с COVID

Управлението на кризата беше много добро, но д-р Кацаров ще трябва да реши има ли нужда от НОЩ, коментира зам.-директорът на „Пирогов“ и зам.-шеф на БЛС

228
министър
Проф. Николай Габровски

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров е запознат в детайли със системата. За този кратък период не могат да бъдат решени глобални проблеми, но едно от най-важните неща е да се подсигури борбата с вируса, за да има нормална есен и зима. Това каза по bTV зам.-директорът на „Пирогов“ и началник на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски, който е и зам.-председател на БЛС.

По думите му бонусите за първа линия са гарантирани до юни, има и буферен бюджет, който може да бъде използван при нужда, но това са политически решения, които трябва да бъдат взети от служебното правителство. „Нашето убеждение е, че е много важно екипите да продължат да бъдат мотивирани, защото ще припомня, че миналата година имахме едно доста спокойно лято, но видяхме през ноември какво се случи. Ние трябва да сме оптимисти, но трябва да се подготвим и за един негативен сценарий, за да не бъдем изненадани“, подчерта зам.-председателят на лекарския съюз.

„Много противоречиви мнения бяха изказани за НОЩ, но моето убеждение е, че управлението на кризата беше много добро на всички етапи. Категорично имаме предимство в показателите спрямо останалите страни в Европа“, коментира проф. Габровски. Според неврохирурга решение на д-р Кацаров е дали ще има НОЩ и какъв да е съставът му.

Проф. Габровски подчерта, че намаляването на случаите на COVID-19 е осезателно и това е дало възможност броят на леглата за коронавирус в спешната болница да бъде намален с 50%. „При нужда „Пирогов“ е в готовност отново да ги разкрие“, добави зам.-директорът и допълни, че ако тенденцията за снижаване на разпространението се задържи, есенно-зимният сезон ще бъде по-спокоен.

 

СПОДЕЛИ