В САЩ разрешиха Pfizer и за деца

Ваксинирането на непълнолетните от 12 до 15 години започва в четвъртък

171
Pfizer

В САЩ разрешиха използването на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer при непълнолетни от 12 до 15 години, предадоха световните агенции. До този момент препаратът можеше да бъде прилаган в САЩ при хора от 16 години нагоре. Сега той стана първата ваксина срещу COVID-19, разрешена за използване в страната при възрастовата група между 12 и 15 години.

 

Ройтерс отбелязва, че това решение, взето от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, ще разшири обхвата на ваксинационната кампания в страната, чието темпо се е забавило чувствително в последно време. Смята се, че това е важна стъпка към безопасното връщане на децата в училищата.

 

Президентът Джо Байдън нареди на щатските власти да предоставят незабавно ваксината на разположение на непълнолетните, като се очаква нейното прилагане при тази възрастова група да започне още в четвъртък.

 

Повечето деца с COVID-19 имат леки или изобщо нямат никакви симптоми. Те обаче могат да предават коронавируса, а и не са застраховани срещу тежко разболяване. От началото на пандемията Центровете за контрол и превенция на заболяванията са регистрирали около 1,5 милиона случая на коронавирус при непълнолетни от 11 до 17 години, посочва ДПА.

 

По данни на американската федерална агенция в САЩ, с население от приблизително 330 милиона души, са установени общо около 32,5 милиона заразени, близо 580 000 от които са починали. И по двата показателя страната е на първо място в света. По данни на центровете 58 % от пълнолетните граждани на САЩ са получили поне една доза ваксина, а 44 на сто са напълно имунизирани. До момента в страната са поставени общо 261 милиона дози, отбелязва още ДПА.

Припомняме, до дни се чака и разрешение от Европейската агенция по лекарствата за прилагането на Pfizer/BioNTech при деца от 12 до 15 години, а от седмица българските здравни власти непрекъснато информират, че до средата на юни у нас ще стартира имунизацията и при непълнолетните. очакват се и разрешения на регулаторите и за по-малките деца – от 6 до 12 години.

СПОДЕЛИ