Борисов поиска по 30 000 ваксинирани на ден

Приключихме с третата вълна и сме в зоната на нискорисковите държави по отношение на заразата, коментира премиерът в оставка

203
Борисов
Премиерът в оставка Бойко Борисов и здравният министър проф. Костадин Ангелов посрещнаха поредната пратка ваксини, която пристигна у нас

По 30 000 души трябва да се ваксинират на ден, системата да се мобилизира на макс, сега ваксини има, заръча премиерът в оставка Бойко Борисов на здравния си министър проф. Костадин Ангелов, след като двамата посрещнаха поредната пратка от Pfizer/BioNTech от 273 780 дози. До момента рекордът е близо 27 000 ваксинирани на ден, а по време на сегашните зелени коридори – близо 12 хиляди души.

„България вече е в зоната на нискорисковите държави по отношение на епидемичната обстановка,  според данните на института „Роберт Кох“. Това са фактите, критиците да си говорят каквото искат“, заяви Борисов. И подчерта, че с меки мерки страната ни е постигнала същите резултати, каквито другите държави в ЕС, но с пълен локдаун. „Можем да кажем, че сме приключили третата вълна“, добави премиерът в оставка.

Проф. Ангелов обясни докога ще действат зелените коридори, след като разписанието за имунизация е до 10 май. По думите му според пристигналите количества на препарати ще бъде направено ново разписание след този период, в зависимост как се движи и процесът по фазите на Националния ваксинационен план.

Здравният министър в оставка отново увери, че тези, които вече са си поставили първа игла от AstraZeneca, спокойно могат да си поставят и втората доза, след като не са имали проблеми. „Ваксината има по-дълъг срок на годност, търсенето е минимално, ние имаме достатъчно количество. Имам опасения, че ще останат дози от ваксините. Поели сме ангажимент, когато ваксинираме всички български граждани да предоставим достатъчно количества на страните от Западните Балкани. Това включва Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen“, коментира той дали ще има останали неизползвани количества от Оксфодската ваксина, за която има най-малко търсене.

„Болничната ни система ще се съвзема много дълго време, колегите са уморени, но се справят“, посочи още Ангелов, като не пропусна да похвали лекарите и щаба с думите: „Ние си знаехме какво се случва и как се справяме, но успяхме и България не усети как мина третата вълна“.

СПОДЕЛИ