Pfizer поиска ЕС да разреши ваксината и за деца

Препаратът срещу COVID-19 е показал 100 % ефикасност по време на клиничните изпитвания сред групата на 12-15-годишните

190
Pfizer

Американският фармацевтичен гигант Pfizer и германският му партньор BioNTech подадоха заявление в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да разреши употребата на тяхната ваксина срещу COVID-19 при непълнолетните на възраст между 12 и 15 години в ЕС, предадоха световните агенции.

По-рано този месец двете компании внесоха аналогично искане и в американския лекарствен регулатор, а вече текат и изпитвания на ваксината върху бебета и деца до 11 години.

Заявките се основават на положителни данни от клинични изпитания, в които са участвали 2260 деца на възраст между 12 и 15 години. Препаратът е бил ефикасен в 100 % от случаите, страничните ефекти са малко и са сред описаните в листовката.

Припомняме, ваксината на Pfizer/BioNTech беше първата одобрена за прилагане на хора от 16 години нагоре в ЕС и САЩ.

Очаква се американските здравни власти да разрешат до средата на май употребата на препарата при непълнолетни между 12 и 15 години, а малко след това зелена светлина да даде и ЕМА.

Експертите са категорични, че за да се постигне колективен имунитет трябва и децата да бъдат обхванати от имунизация, тъй като в противен случай те ще останат незащитени и вирусът, който досега беше благосклонен към тях, ще започне да ги поразява по-често и по-тежко.

 

СПОДЕЛИ