4 случая на съсиреци след втора доза на AstraZeneca

Във Великобритания са регистрирани общо 209 случаи на образуване на тромбоза с ниски нива на тромбоцитите, 41 от тях са завършили фатално

169
съсиреци

За 4 случая на кръвни съсиреци след поставена втора доза на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca, съобщи британският лекарствен регулатор. Оттам обаче допълниха, че при мнозинството от хората ползите от препарата продължават да надвишават рисковете, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Припомняме, досега се смяташе, че тромбозите се появяват само след първа игла. У нас здравните власти дадоха възможност на имунизираните вече с първа доза от AstraZeneca да си поставят втора игла от препарата на Pfizer. 

За една седмица има и нови 41 съобщения за образуване на тромби след имунизация с препарата на Оксфорд. В седмичната си информация за странични ефекти от ваксините срещу COVID-19 Регулаторната агенция по лекарствата и медицинските изделия заяви, че общият брой на регистрираните досега случаи на образуване на кръвни съсиреци с ниски нива на тромбоцитите след ваксинация с AstraZeneca е 209. Това е увеличение с 41 в сравнение с регистрирания им общи брой към миналата седмица (168).

Общият брой на смъртните случаи във Великобритания след образуване на такива кръвни съсиреци е 41, съобщи още регулаторът, което е увеличение с 9 случая в сравнение с данните от миналата седмица. Експертите обаче са на мнение, че тромбозите ще останат рядък страничен ефект. Във Великобритания са поставени около 22 милиона първи дози от AstraZeneca.

СПОДЕЛИ