Близо 12 000 се ваксинираха на Разпети петък

Най-много избраха Pfizer, „Пирогов“ и ВМА първенци по поставени инжекции

Разпети петък

11 576 българи избраха на Разпети петък да се ваксинират срещу COVID-19 – още в първия ден от отворените от здравните власти зелени коридори. Данните, с които разполага Скенер.нюз са към 19.00 часа, очаква се до края на деня тази цифра да се увеличи. Повече от половината от поставените игли са първа доза. Така общо поставените ваксини у нас до момента са 815 000.

Разпети петък
Дълга опашка се виееше цял ден пред „Пирогов“
Разпети петък
Пред ВМА желаещите доза защита срещу коронавируса се наредиха час и половина преди пунктовете да отворят

Най-много хора днес избраха продукта на Pfizer – почти 9000, а половината от имунизираните го направиха само в 4 болници в София. Първенци са „Пирогов“ и ВМА, където дежурните екипи са поставили съответно 1440 и 1300 инжекции. В „Пирогов“ работеха 7 пункта и въпреки дългите опашки никой не се отказа. Там издават и сертификати веднага след втората доза. Във ВМА ваксинираха едновременно по 10 души за първа игла и по 5 за втора, като там общо от началото на пандемията досега са имунизирали 45 000 души.

Разпети петък
Александровска болница е разделила потоците за първа и втора доза

Разпети петък

В трите пункта на Александровска болница са успели да се ваксинират днес 885 желаещи, като единият от тях е за хора, на които им е часът за втора доза, а в „Св. Анна“ малко над 500 души успяха да си поставят инжекция.

Припомняме, зелените коридори ще работят всеки ден до 9 май включително, като са осигурени както РНК ваксини, така и векторни. Повечето центрове са в непрекъсната връзка с местните РЗИ-та и се реагира веднага, когато ваксините започнат да привършват, така че да не останат хора без поставена доза от избрания от тях продукт.

Днес здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов съобщи в профила си във фейсбук, че е бил сигнализиран от граждани за проблем с липсата на Pfizer в Девня и Кюстендил, но след намесата му пунктовете са били моментално заредени и по негово нареждане работиха с удължено работно време. Във Велико Търново и Ловеч пък изобщо нямаше зелени коридори.

„На територията на цялата страна разполагаме с достатъчно количества иРНК ваксини срещу COVID-19 за “зелените коридори”! По тази причина, при липса на организация от страна на регионалните здравни инспекции ще бъда безкомпромисен!“, предупреди той. Проф. Ангелов напомни, че на 4-ти май в България пристигат още 273 780 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. „Заедно ще успеем!“, написа още министърът.

 

СПОДЕЛИ