От юни пътуваме в ЕС с COVID сертификат

Документът може да бъде в цифров или хартиен формат, като ще съдържа ваксинационния ни статус, резултати от тестове и/или доказателства за преболедуване

182
COVID сертификат
COVID сертификатът няма да е задължителен документ и ще се издава безплатно

Европейският парламент прие позиция за приложението на COVID сертификат, с което приближи Европейския съюз до издаването на документ, който да поднови пътуванията в рамките на Съюза, предаде AFP.

Европа възнамерява да въведе сертификат, показващ ваксинационния статус, резултати от тестове за COVID и/или доказателства за преболедуване от заболяването. По план този документ трябва да се издава от юни 2021 г. Техническата работа по признаването му в 27-те страни членки предстои.

Вместо „дигитален зелен сертификат“ документът ще се казва „Сертификат за COVID-19 в ЕС“. Така щели да се избегнат усложнения от евентуалното му превръщане във „ваксинационен паспорт“. Депутатите смятат, че той не трябва да служи като документ за пътуване, нито да е предпоставка за свободно движение на хора. Според приетата позиция той ще е валиден за срок не по-дълъг от 12 месеца, ще е безплатен, но не и задължителен.

Подчертавайки, че сертификатът не трябва да води до дискриминация, парламентът настоява тестовете за установяване на COVID-19 с цел пътуване да бъдат безплатни. По този въпрос Европейската комисия заяви, че въпросът трябва да бъде решаван на ниво държава членка, а не да се взема решение от Съюза, което да задължи страните.

Документът може да бъде в цифров или хартиен формат, а притежателите му не следва да подлежат на допълнителни ограничения за пътуване, каквито са например поставянето под карантина и тестването.

Позицията на Европарламента беше приета с 540 гласа „за“, 119 – „против“ и 31 „въздържал се“. Според нея държавите в ЕС трябва да приемат сертификати за ваксинация, издадени в други държави членки, на ваксинирани с ваксини, които са разрешени за употреба в ЕС от ЕМА (такива в момента са препаратите на Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Janssen. Всяка страна може да решава дали да приеме удостоверения за ваксинация от други държави членки за ваксини, включени в списъците на Световната здравна организация за спешна употреба.

Държавите няма да имат право да съхраняват личните данни на хората, включени в удостоверенията. Няма да има и централна база данни на ниво ЕС.

СПОДЕЛИ