Лекарите ни вече с колективен имунитет, връщаме си живота

Вече сме на 18-о място по заболяемост в ЕС, но все още на второ по смъртност

168
колективен имунитет

Лекарите у нас вече са изградили колективен имунитет, като 35 000 са ваксинирани с две дози, съобщи здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на НОЩ. „Постигнахме изключително много в сравнение с други държави в борбата срещу COVID-19. Ние постигаме по-добри резултати при не толкова строги мерки и вече започваме да си връщаме нормалния живот“, подчерта Ангелов и уточни, че това се дължи на всички, които спазват мерките.

Министърът призова да продължим да спазваме мерките, докато стигнем колективен имунитет. А това, по думите му, при сегашният темп на ваксинация ще стане в края на август, а при 50 000 имунизации на ден, каквато е целта на здравните власти за следващите два месеца, ще сме стигнали заветните 70 % ваксинирани още в края на юни. В тази връзка той напомни, че от утре отварят зелени коридори, които ще функционират до 9 май, като ще се използва предимно ваксината на Pfizer. От 10 май пък електронния регистър за записване на час отново ще заработи и тогава вече всеки българин ще може да си избере ваксина, както и център, в който да му бъде поставена.

Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов  отчете, че най-много поставените дози у нас са на Pfizer – 414 000, от AstraZeneca са – 256 000 и 104 000 дози – от Мoderna. От над 776 000 ваксинирани над 153 000 са хора над 65 години, 106 000 души са от работещите в критичната инфраструктура, 46 000 са ваксинираните от педагогическия персонал, имунизираните лекари са 35 000, а специалистите по здравни грижи, които вече имат защита срещу COVID-19 са 24 000. Ваксинално покритие от над 2500 на 1000 ваксинирани е постигнато в Габрово, Плевен, Перник и София град.

България вече е на 18-о място по заболеваемост в ЕС, отчете държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На Балканския полуостров страната е на шесто място. По смъртност обаче все още сме на второ място в ЕС и на трето на Балканите. „Заболяемостта продължава да спада, намалява и броят на приетите в интензивните отделения на болниците“, добави Кунчев.

Проф. Костадин Ангелов обясни високата смъртност с високото изходно ниво, което и преди пандемията е най-високото в Европа. „Българите умират заради две основни неща – сърдечно-съдови заболявания и онкологични заболявания, а към тях добавяме и смъртността от COVID-19“, посочи здравният министър.

По-късно проф. Ангелов издаде заповед, с която се отварят дискотеките и баровете и съответно отпада вечерния час за работа на ресторантите, отменят се зелените коридори за пазаруване на възрастни хора, забранява се обаче влизането в страната от Индия, където в момента е най-голямото огнище на заразата.

СПОДЕЛИ