Хапчето на Pfizer срещу COVID готово до края на годината

То ще се пие при първите симптоми на вируса от пациенти извън болниците

204
Pfizer

Антивирусното хапче на Pfizer срещу COVID-19 може да бъде готово до края на годината, ако всичко с изпитването му върви добре. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Алберт Бурла пред телевизия CNBC. Той обясни, че фармацевтичният гигант е постигнал напредък в клиничните си проучвания на лекарство с малки молекули и че очаква лекарствените регулатори да действат бързо, след като медикаментът бъде изцяло тестван. Бурла добави, че Pfizer ще информира обществеността за напредъка на пероралното лекарство „около лятото“.

„Ако клиничните изпитвания вървят добре и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) го одобри, медикаментът може да бъде разпространено в САЩ до края на годината“, посочи още Бурла.

Здравните експерти отбелязват, че лекарство, приемано през устата, може да промени „правилата на играта“, тъй като хората, заразени с коронавируса, биха могли да го използват извън болниците. Изследователите се надяват, че хапчето срещу COVID-19 ще предотврати прогресирането на болестта и ще предотврати постъпването за лечение в болница.

Припомняме, преди месец Pfizer започна ранен етап на изпитване в САЩ на перорална антивирусна терапия, която може да бъде предписана на пациенти при първите признаци на инфекцията. Хапчето, наречено PF-07321332, е протеазен инхибитор, който предотвратява репликацията на вируса в клетките.

Понастоящем Ремдесивир на компанията Gilead Sciences е единственото антивирусно лекарство срещу COVID-19, одобрено в Съединените щати. Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) е издала и спешно разрешение за интравенозните терапии на компанията Eli Lilly – бамланивимаб (bamlanivimab) самостоятелно и в комбинация с етезевимаб (etesevimab), както и комбинирана терапия на Regeneron.

В допълнение към разработваното лекарство, Pfizer продължава да тества и ваксината си, разработена съвместно с немската BioNTech, при малки деца от 6-месечна до 11-годишна възраст. Ваксинирането на деца може да се окаже от решаващо значение за прекратяване на пандемията, твърдят служители на общественото здравеопазване и експерти по инфекциозни заболявания. По-рано този месец Pfizer поиска от FDA да разшири спешната употреба на ваксината и за юноши на възраст от 12 до 15 години, след като беше установено, че при проучването тя е 100% ефективна. По този повод Бурла заяви, че е много оптимистичен, че FDA ще одобри използването на ваксината при юноши.

СПОДЕЛИ