Зелена светлина за чистка в болниците и за „Спутник V“

Залагат конкретни параметри в пандемичния план кога се налагат определени мерки и кога се разпускат, никой обаче не е сметнал какви да са те, решиха депутатите

263
селена светлина
Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев обеща консенсусни решения, но първото заседание беше по-скоро скандално

След дълго и бурно първо заседание, парламентарната здравна комисия даде зелена светлина за предложената от Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“ чистка в болниците и за любимата идея на лидера на БСП Корнелия Нинова да внасяме руската ваксина „Спутник V“ преди още ЕС и ЕМА да са се произнесли за нейните безопасност и ефективност.

С 9 гласа „за“ и 8 „въздържал се“ депутатите приеха промените в Закона за лечебните заведения, според които се променят правилата и изискванията за директорите на държавните болници, например като се назначат юристи като директори или контрольори. Освен това трябва да се проведат нови конкурси за шефове на държавните болници в срок от два месеца от обнародването на законопроекта, макар те да приключиха само преди няколко седмици. За да се развихри „метлата“ на Манолова обаче ще трябва предложението да бъде прието и в зала. Което е твърде вероятно предвид гласуването в комисията, където ГЕРБ и ДПС се обявиха против, но „Има такъв народ“, БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепиха промените.

Срещу тях се обявиха и министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски и председателят на БЗС д-р Николай Шарков. „Личи си непознаване на законодателството, тъй като и по сега действащия закон МЗ назначава директорите на болниците след конкурс, но премахването на търговския им статут ще ни вкара в дълга и тежка процедура по ликвидацията им, което ще ликвидира и здравеопазването в страната“, предупреди проф. Ангелов. По думите му този процес ще отнеме години и ще направи НЗОК излишна. Хасан Адемов от ДПС пък добави, че процедурата по ликвидация ще засили интересът на кредиторите. На нападките Манолова отвърна, че в момента не се предлага преобразуването на болниците от търговски дружества в неясно какво, а че това било само първа стъпка.

БСП очаквано беше „за“, защото темата за търговския статут на лечебните заведения отдавна е сред приоритетните за социалистите, изненадваща обаче беше подкрепата на ДБ. Червеният проф. Георги Михайлов подчерта, че веднага трябвало да се реши въпроса с бетонирането на неспособни кадри да управляват 65 държавни болници. На това изказване здравният министър в оставка контраатaкува с думите: „Няма некадърни директори, има добри лекари, които са помогнали за преодоляването на пандемията“. Ангелов уточни, че са сменени само двама директори, всички останали са управлявали от десетилетия. Именно за един от тях са гневни от левицата. Проф. Георги Михайлов отново повдигна темата за отстранения шеф на „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. Бойко Коруков. „Заповядайте в моя кабинет да ви запозная с цялата преписка по въпроса, както и с проверките, които са правени от независими структури, касаещи изпълнителния директор, който беше освободен“, отговори министърът в оставка.

Още по-изненадващо беше решението на ресорната комисия да задължи Министерския съвет да осигури достъп на българите до руската ваксина срещу COVID-19 „Спутник V“. Предложението е на Корнелия Нинова и вече веднъж беше разглеждано и отхвърлено от предишния парламент. От ГЕРБ обявиха, че няма да гласуват за проекта на решение, но гласовете на депутатите от БСП, ИСМВ и ИТН стигнаха той да мине.

Проф. Георги Михайлов от БСП посочи, че България в определени моменти е била на първо място по смъртност от коронавирус, а днес продължава да е на последно място по брой ваксинирани на 100 души население в ЕС.

Министър Ангелов заяви, че решението на МЗ за „Спутник V“ към момента е отрицателно и обясни, че съгласно действащото в България законодателство, което е хармонизирано с европейското, за да се разпространява лекарствен продукт у нас, той трябва да е разрешен за употреба чрез централизирана процедура. Тя е задължителна за определени продукти, в които попадат и ваксините срещу COVID-19. „Разрешение за употреба се издава след задълбочена оценка за безопасността и ефективността от Европейската агенция по лекарствата, каквото към момента няма“, уточни проф. Ангелов и добави, че българският лекарствен регулатор няма капацитет да извърши подобна оценка. „Много ви моля, нека да мислим разумно и да не излагаме на риск живота и здравето на българските граждани“, призова той.

Министърът в оставка подчерта още, че осигурените количества ваксини в момента в България са достатъчни за ваксиниране на всички желаещи, като през месец май може да бъдат имунизирани по над 50 000 души на ден, при това само с РНК ваксини. Председателят на здравната комисия д-р Александър Симидчиев предложи достъп до „Спутник V“ у нас да има само след одобрение от ЕМА, но опитът му да внесе консенсус с медицински аргументи беше отхвърлен. Предшественичката му д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ пък предупреди, че има законодателни пречки за вноса на руската ваксина, преди ЕС да е дал зелена светлина.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отчете пред депутатите няколко факта: опитът на Сърбия и други страни, които прилагат ваксината, е много добър; в Словакия обаче това е довело до правителствена криза; Турция се е отказала от руската ваксина, а днес Бразилия също се е отказала да я закупи, защото са установили, че вирусът се размножава в човешкото тяло и това е опасно.

Според проф. Андрей Чорбанов от ИТН, който нарече себе си имунолог, макар да няма медицинско образование, векторната ваксина „Спутник V“ е много по-различна от AstraZeneca и има много по-малко странични реакции. Освен това руснаците имали 100-годишна традиция в производството на ваксини, което, разбира се, не е най-смисленият научен аргумент. Все пак проф. Чорбанов призна, че има законови проблеми във вноса на този продукт у нас.

С 12 гласа „за“ здравната комисия прие и предложението на нейния председател д-р Александър Симидчиев за редакция на пандемичния план. Идеята е в него да се заложат конкретни параметри кога се налагат определени мерки и кога се разхлабват, за да може обществото да е ориентирано защо се предприема дадена стъпка и да съдейства на властите. Никой обаче още не е пресметнал какви точно ще са тези числа. БСП и ИТН подкрепиха предложението, като се аргументираха, че реакцията на кризата досега не е била адекватна. Доц. Кунчев пък обясни, че няма нищо против промяната, но предупреди, че е много трудно да се намерят подобни показатели и че в никоя страна в света и досега няма такъв протокол, който да казва кога какви мерки се налагат или се разхлабват.

СПОДЕЛИ