100 бъдещи лекари със стипендии от БЛС

Рекордното финансиране е осигурено от фармацевтичните компании и благодарение на това партньорство студентите от 5 и 6 курс ще получават по 150 лева на месец

164
лекари

Рекорден брой бъдещи лекари ще финансира Български лекарски съюз (БЛС) по програмата за подпомагане, обучение и изграждане на лидерски и комуникационни умения за 2020-2021 г.

Общо 100 бъдещи лекари от 5-и и 6-и курс от специалност „Медицина“, ще получават всеки месец стипендия от 150 лв. за период от 9 месеца или една учебна година. „Благодарение на допълнително получена финансовата подкрепа, програмата се разширява, а с решение на Управителния съвет на БЛС от 23 април бяха класирани още от подалите документи кандидати. Така общият брой на стипендиантите вече наброява 100“, обясниха от лекарския съюз. За сравнение през миналата година финансово стимулиране получиха общо 45 бъдещи лекари от цялата страна.

„В условията на пандемия и покачващите се очаквания на обществото към лекарите, още повече се засилва необходимостта от стимулиране на бъдещите лекари, които се оказват едни от най-полезните в COVID отделенията и благодарение на своя младежки ентусиазъм и добра експертиза активно участват в овладяване на ситуациите“, подчертаха от съсловната организация.

БЛС благодари на фирмите партньори по проекта, без който подпомагането на младите лекари нямаше да бъде възможно. Това са: Рош България, Новартис България, АбВи България, Амджен България, Янсен България, Байер България, Гедеон Рихтер, Санофи България, Пфайзер и Астра Зенека България.

Всички допълнително класирани стипендианти ще получат подробна информация на предоставения от тях имейли до 12 май, а информация може да бъде получена и на телефон: 02/ 954 94 60.

От БЛС напомнят, че целогодишно продължава финансирането на участия в национални и международни научни форуми на млади лекари до 35 години, специализанти, които не са завършили своята специализация, докторанти (редовни или на самостоятелна подготовка), които имат договор за обучение и на се отчислени към датата на подаване на заявлението. Документи се приемат на адрес: гр. София, бул. „Акад. Ив. Гешов“ № 15, Център по хигиена, ет. 2, офис 6, от 09.00 до 17.00 ч.

 

СПОДЕЛИ