Удължават епидемичната обстановка с още месец

Започва имунизацията на работещите в туристическия бранш

195
обстановка

Удължаване на епидемичната обстановка с още един месец ще приемем утре на Министерски съвет, за да могат да вървят всички мерки. Продължаваме да мислим отговорно, въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов на среща с представители на туристическия бранш, на която присъстваха още министрите на здравеопазването и туризма проф. Костадин Ангелов и Марияна Николова.

Ангелов поясни, че туристите ще могат да влизат в страната при правила, които да са конкурентни на останалите държави в региона. „След удължаването на обстановката, ще пуснем заповед, според която в България ще може да се влиза по три възможни начина. Първият е с ваксинационен сертификат, от който да е видно, че ваксинацията е завършена, в която и да е държава по света с ваксина, призната от СЗО. Вторият начин е с отрицателен PCR или антигенен тест, а третият – с документ за преболедуване през последните шест месеца“, обясни той.

Здравният министър в оставка допълни, че имунизацията на хората в туристическия бранш по списък ще започне от началото на май, като организацията вече е направена във Варна, а се подготвя и в Бургас. Той увери, че ваксини има за всички желаещи. „Ваксината носи освен надеждата, носи и свободата. В началото имаше много малко хора, които желаеха да се имунизират, а сега вече гоним над 65% желаещи да се ваксинират. Това е огромен успех. Хората повярваха в науката“, посочи проф. Ангелов.

По отношение на разхлабването на мерките, главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев пък подчерта, че това е експеримент доколко е готово обществото само да се ограничава. По думите му пред бтв, ако липсва съобразяване с реалността, мерките ще бъдат отново затегнати. Доц. Кунчев беше категоричен, че не се планира въвеждане на задължителни ваксини у нас. Според него обаче има професии, в които е безотговорно да не си поставиш ваксина.

СПОДЕЛИ