1,1 млрд. лева похарчени за лекарства, ваксини и заплати

Всяка една нужда на здравната система ще бъде посрещната и осигурена с финансиране, увери проф. Костадин Ангелов

210
Ангелов
Всички разходи ще бъдат посрещнати, обеща здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов

Mинистърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов увери, че с осигурените близо 1,1 млрд. лева от началото на пандемията до днес в сектор здравеопазване се гарантира предвидимост на всички разходи. По думите му работещите в системата могат да бъдат спокойни, че всяка една нужда ще бъде посрещната и осигурена с финансиране.

Проф. Ангелов отчете какви разходи са направени до момента за справяне с коронавируса. „858 милиона лева са разпределени както следва – близо 85 милиона лева са за осигуряване на ремдесивир, около 200 милиона са платени за ваксини, 5 милиона лева сме дали за еднократни помощи за туристически услуги за лицата, които осъществяват дейности в сферата на здравеопазването, а 395 милиона лева са подкрепа за всички, които работят на първа линия – лекари, медицински сестри, санитари“, изброи министърът в оставка. И продължи: „50,5 милиона лева е осигурената субсидия за болниците, които в края на миналата година бяха пряко ангажирани в борбата с COVID-19, за лични предпазни средства са разплатени 75 милиона лева, а за болнична апаратура, която е необходима за лабораторна диагностика за COVID-19, за да може навсякъде в страната да се изследват пациентите със съмнение за коронавируса, са дадени 29 милиона лева. 5 милиона лева са осигурени за плащане на всички медицински лица, които участват във ваксинационния процес като изплащаме по 10 лева за поставена ваксина, 22 милиона сме дали на „Булбио“ за инвестиционни проекти, свързани с производството на ваксини“.

Ангелов подчерта, че 237 милиона лева са осигурени по линия на НЗОК, с което всички лекари, медицински сестри и санитари в лечебните заведение получават допълнително възнаграждение съответно от 600 лева, 360 лева и 120 лева бруто.

Премиерът в оставка Бойко Борисов пък за пореден път благодари на всички лекари и здравни специалисти, които са на първа линия и работят денонощно в битката с COVID-19 и напомни, че през второто тримесечие страната ни ще поличи 5,5 млн. дози от различните видове ваксини.

СПОДЕЛИ