Над милиард поставени ваксини в света

Най-разпространена е AstraZeneca, най-близо до колективния имунитет е Израел, у нас ваксиналното покритие е едва 10 %

188
ваксини

Над милиард дози ваксини срещу новия коронавирус са поставени в цял свят по-малко от пет месеца след началото на първите ваксинационни кампании, съобщи АФП. Над половината – 58 на сто, са поставени в три страни – Съединените щати, Китай и Индия, която обаче в момента е най-голямото огнище в света и е изправена пред хуманитарна криза, тъй като места в болниците няма, няма и кислород, и лекарства.

Като дял от населението обаче води Израел, където близо 60 % от израелците вече са изцяло ваксинирани. Следват страни като Великобритания, където 49 на сто от населението е получило поне една доза, Обединените арабски емирства, САЩ, Чили, Бахрейн и Уругвай.

В Европейския съюз са поставени 128 милиона дози на 21% от населението. Водят Малта с 47 % покритие и Унгария с 37 на сто. У нас имунизирано е едва 10 % от населението, но здравните власти се надяват да наваксаме изоставането през следващите два месеца. Припомняме, на 30 април отварят и зелени коридори, на които ще се предлагат и РНК ваксини.

Набедената ваксина на AstraZeneca се оказа най-разпространена в света. Тя се използва в поне 156 от 207-те страни и територии, където се прави ваксинация срещу COVID-19. Следват РНК препаратите на Pfizer и Moderna, а руската „Спутник“ е на пета позиция по този показател.

СПОДЕЛИ