Симидчиев иска параметри за затягане и разпускане на мерките

Председателят на парламентарната здравна комисия залага на комуникация, контрол и ваксинация за справяне с пандемията

174
Симидчиев
Д-р Александър Симидчиев

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев ще поиска точни параметри за затягане и разпускане на мерките и незабавно възстановяване на Националния оперативен щаб. „Ще предложа много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия на справяне с пандемията. Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план“, обясни Симидчиев от Демократична България във връзка с първото заседание на комисията утре.

По думите му, когато има много висока степен на яснота по този въпрос, ще може да се контролира дали този план върши ефективно работата и, ако се налага, да бъде коригиран. „Това е точно философията, направила авиацията най-безопасния транспорт – въвеждат се правила, мониторира се тяхното изпълнение и там, където могат да бъдат подобрени, се подобряват – интерактивно, бързо. За да може да имаме правила, които да се спазват, а когато те не работят максимално добре, да се променят максимално бързо, за да имаме все по-добра нормативна рамка, уточни шефът на здравната комисия.

Симидчиев очерта дневния ред на първото заседание – ясно дефиниране на правилата, по които ще работи комисията; изслушване на министъра на здравеопазването по теми, свързани на първо място, с пандемичния процес, на второ място, с други много актуални въпроси в здравеопазването, както и негови предложения за това как може комисията по здравеопазване да подкрепи максимално добре и бързо функционирането на системата в тези условия.

Според него НОЩ трябва да възобнови работата си незабавно. “Националният оперативен щаб имаше за роля оперативен контрол на пандемичния процес и той вършеше определени елементи от този процес. Но това, което той не извърши достатъчно ефективно, по мое лично мнение, трябваше да имаме много прецизна комуникация към определени групи от обществото с ясни послания, свързани с носенето на предпазни средства, дистанцирането, координирането на това как тези мерки се изпълняват на ниво население“, коментира д-р Симидчиев. Той е категоричен, че не е достатъчно само да се въведат мерки, а и да се контролира спазването им.

Комуникацията е ключов елемент на работата на щаба, която можеше да бъде много по-добре прецизирана към определени таргетни групи. Не е достатъчно само да говорим колко са заразените, колко са починалите – това са цифри, но те трябва да бъдат в основата на активни политики за справяне, посочи още д-р Симидчиев.

Относно ваксинационния план председателят на ресорната комисия в новото НС смята, че успоредно трябва да се вършат две неща – да има достатъчно ваксини и хората, които подлежат на ваксинация – било то поради това, че са в рискова категория, или защото съдействат за по-висока степен за възможно разпространение, тези хора да разбират, че с акта на ваксинацията помагат и на себе си, но и на общественото здраве.

СПОДЕЛИ