Манолова загрява с метлата, готви чистка в болниците

Нови конкурси до два месеца, а дотогава бъдещият здравен министър ще може да назначи временни управители

469
болници
Все още не е ясно дали проектът за промяна в ЗЛЗ на Мая Манолова ще бъде подкрепен

Чистка в болниците се готви да прави Мая Манолова, която днес внесе промени в Закона за лечебните заведения. Проектът на „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ) предвижда държавните и общинските болници да се извадят от обхвата на Закона за публичните предприятия, както и да се смени редът за избор на бордовете им. А целта е МЗ да провежда конкурсите изцяло и по собствени правила, а не както е в момента – за най-големите 9 лечебни заведения и държавното предприятие „БулБио-НЦЗПБ“ независимият член в бордовете да се определя от Агенцията за публичните предприятия и контрол.

Освен това Манолова настоява към изборните длъжности управител или директор на лечебното заведение да бъдат добавени и контрольорите, за които обаче да няма условие да имат образователна степен „Здравен мениджмънт“, стига да са завършили „Право“.

Според мотивите към законопроекта тези промени са първата стъпка към прекратяване на статута на лечебните заведения като търговски дружества, за което настояват и от БСП. Освен това така щяла да се прекрати досегашната практика тези длъжности да се заемат от „наши“ хора, гласят аргументите на „Изправи се! Мутри вън!“.

Ако бъде приет законопроектът, „метлата“ на Манолова ще има два месеца да „изчисти“ болниците от сегашните им ръководства. А до вписването на новите директори и бордове в Търговския регистър, бъдещият здравен министър (както и да се казва той и ако изобщо има избрано правителство) ще има право да назначи временни управители. Припомняме, директорите на държавни и общински клиники бяха назначени за срок от 3 години само преди седмици, като някои от конкурсите дори още не са завършили. Повечето шефове запазиха постовете си, въпреки твърденията, че ГЕРБ ударно сменя болнични ръководства.

От списъка на лечебните заведения, за които не се отнася изборът на органите на управление и контрол на лечебните заведения, пък отпадат центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, предвиждат още поправките на „Изправи се! Мутри вън!“.

СПОДЕЛИ