Актуализация на бюджета на НЗОК, ако пандемията продължи

След август ще се наложи и теглене на нов заем, заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев

137
НЗОК
Към края на март 2021 г. бюджетът на държавата е на дефицит с 619,4 млн. лева (0,5% от БВП), съобщи в парламента Кирил Ананиев

Средствата, осигурени в тазгодишния централен бюджет и бюджета на НЗОК, свързани с епидемията от COVID-19, са разчетени с оглед приключване на пандемията до края на август 2021 г. Ако обаче тя продължи повече от този период, ще се наложи актуализация на бюджета. Това съобщи финансовият министър в оставка Кирил Ананиев пред депутатите днес, които го повикаха да обясни за изпълнението на Закона за държавния бюджет за 2021 г. и равнището и структурата на фискалния резерв към 31 март 2021 г.

„При разработването на бюджета за 2021 г. специално внимание беше обърнато на системата на здравеопазването, тъй като знаехме, че това са хората, които ще посрещнат на първи ред гражданите на България, които са се заразили от тази коварна болест. Осигурени са средства за работещите на първа линия, за лекарствата, с които се лекуват и всички европейски граждани“, отчете Ананиев пред Народното събрание. Той увери, че се работи сериозно и за ускоряване на ваксинационния план, като необходимите средства за целия обем ваксини, който очакваме да получим до средата на лятото, са осигурени. По думите му ресурпсът, с който разполагат НЗОК и централният бюджет, ще стигне за поемане на разходите до края на август от гледна точка на пандемията. „Това включва лекарства, ваксини, средства за допълнителни възнаграждения, както и закупуване на необходима апаратура“, уточни Ананиев.

Финансовият министър в оставка пресметна, че мерките за овладяване на пандемията са глътнали над 5,1 млрд. лева. „Иначе бюджетът си е целогодишен и той ще покрие нормалните разходи до края на годината. Ако обаче пандемията продължи след август, ще се наложи актуализация“, подчерта бюджетар № 1 като напомни, че законът за бюджета дава възможност за нов дълг в размер до 4,5 милиарда лева, от които вече са изтеглили едва 800 млн. лева. Той обаче даде ясно да се разбере, че правителството в оставка няма никакво намерение да внася актуализация, тъй като това било работа на новите управляващи.

 

СПОДЕЛИ