ЕМА вписва предупреждение за съсиреци и за Janssen

Допуска се, че тези много редки нежелани реакции може да се дължат на имунен отговор по неизяснени още причини

180
съсиреци

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщи, че е решила да включи в листовката за ваксината против COVID-19 на Janssen (Johnson & Johnson) опасността от образуването на кръвни съсиреци и кръвоизливи.

В съобщението се отбелязва, че наблюдаваните при този препарат тромбози са сравними с редките последици от ваксината на AstraZeneca. Допуска се, че тези явления може да се дължат на имунен отговор по неизяснени още причини.

„Ваксината на Johnson & Johnson, за която е достатъчна една доза, нежеланите прояви, които са много редки, настъпват до три седмици след имунизацията и се срещат предимно при млади жени“, обясни председателят на проверяващата комисия д-р Сабине Щраус.

Припомняме, по-рано ЕМА уточни, че при препарата на AstraZeneca тромбози е по-вероятно да настъпят след първата доза, отново при жени до 60 години. Регулаторът обаче беше категоричен, че ползите от ваксината на Оксфорд надвишават рисковете.

Ваксината на Johnson & Johnson е четвъртият одобрен в ЕС препарат срещу новия вирус, но засега вропейските страни не го прилагат. В САЩ прилагането на ваксината беше спряно заради няколко случая на тромбози. До петък се очаква становище на американския регулатор за безопасността на препарата на Janssen. У нас вече беше обявено решението на здравните власти как ще продължи имунизацията с AstraZeneca, сега вероятно ще бъде оповестено и какво ще прави страната ни с ваксините на Johnson & Johnson, от които очакваме общо 2 млн. дози, а първата пратка стои на склад в БулБио – НЦЗПБ.

По-късно от Johnson & Johnson заявиха, че ще възобновят доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа, след като европейският лекарствен регулатор посочи, че ползите от препарата надвишават риска. Компанията посочи, че ще изпълни задълженията си да достави 200 млн. дози в Европа и че ваксината ще бъде достъпна до края на пандемията без печалба.

 

СПОДЕЛИ