Пресметнаха риска от смърт след ваксинация – по-малък е само да ви удари гръм

Учените изследват технологията на аденовирусните ваксини, а не самите препарати, засега смятат, че става въпрос за рядка имунна реакция подобно на тази към хепарина

208
ваксинация

Британски учени изчислиха какъв точно е рискът от усложнения и смърт след ваксинация. И се оказа, че по-малко вероятно е само да ви удари гръм, но много по-вероятно е да загинете при падане от стълби или друг нещастен инцидент, при катастрофа или ако се заразите с COVID-19.

„Въз основа на данни от британския регулаторен орган за лекарства, експерти пресметнаха, че ако 1 милион младежи под 25 години са получили ваксината на AstraZeneca, може да се очакват 40 реакции, свързани с образуване на тромбоцити на фона на  тромбоцитопения. „Около 11 души биха умрели. Това е приблизително същият риск като да бъдете убит през следващия месец“, съобщи ВВС. Ако обаче сте над 55 години рискът от смърт след ваксина пада на 4 на милион. В същото време много по-вероятно е да се сдобиете с кръвни съсиреци, ако се заразите с COVID-19 и сте над 55 години – 800 на 1 милион, а ако сте под 25 години – 23 на 1 милион. Шансът да паднете фатално по стълби, когато вече не сте първа младост, е 180 на милион, при хората под 25 години пък рискът от смърт в катастрофа е 38 на милион. Единствено шансът да ви удари гръм е по-малък – 1 на милион, от този да получите тромби при ваксинация, но тук трябва да се отбележи, че съсиреци се образуват и при неваксинирани.

ваксинация

Именно до извода, че рискът от развиване на тромбоцитопения или венозен тромбоемболизъм след ваксинация срещу COVID-19 не изглежда да е по-висок, отколкото този сред неимунизираното население, стигнаха медици от университетските болници на Лондонския колеж, предаде CNN.

Припомняме, необичайните състояния бяха регистрирани след ваксинация с векторните ваксини на AstraZeneca и Janssen, което предизвика спиране на имунизацията с тези препарати на места, а някои държави се отказаха изцяло от първия производител.

За да открият причината за образуване на тромби, учените изследват технологията на аденовирусните ваксини, а не самите препарати. Екип експерти, воден от хематолога д-р Мари Скъли от университетските болници на Лондонския колеж, изследва 22-ма пациенти, които са развили необичайните кръвни състояния след поставянето на препарата на Оксфорд. Д-р Скъли и екипът й дават име на това състояние – имунна тромботична тромбоцитопения или на английски VITT. Синдромът се характеризира с необичайно образуване на тромби, комбинирано с ниски нива на тромбоцитите. Пациентите страдат от опасни тромби, комбинирани и с кървене – две взаимоизключващи се състояния.

Екипът открива, че пациентите, които развиват подобен синдром след ваксинация, имат необичайна имунна реакция. Учените откриват т.нар. анти-PF4 антитела, които са срещани единствено като изключително рядка реакция при ползването на медикамента хепарин, който се използва за разреждане на кръвта.

Откритията им донякъде потвърждават теорията, че състоянието се дължи на рядка имунна реакция, но въпреки това не я обясняват напълно. Учените посочват, че рискът от тромбоцитопения и венозен тромбоемболизъм след ваксинация не е по-висок от обикновено сред неваксинираното население. „Това е в синхрон с редкия и спорадичен характер на синдрома“, казват те.

Според британските медици пациентите с това състояние не трябва да приемат лекарства, съдържащи хепарин, защото това само ще влоши синдрома. Тези пациенти по-скоро трябва да се лекуват с антикоагуланти като интравенозен имуноглобулин. Екипът все още няма обяснение кои пациенти са по-рискови за това състояние.

 

СПОДЕЛИ