Имунизираните с AstraZeneca ще си избират втората доза

Ваксината няма да се прилага на жени под 60 г. с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения, а разболелите се между двете игли трябва да изчакат 6 месеца

144
AstraZeneca
Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов спази обещанието си и днес обяви решенията на ваксинационния щаб как ще продължи имунизацията с AstraZeneca у нас

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 60 г., които са с повишен риск от тромбози или анамнеза за тромбоцитопения. Всички, получили първа доза от тази ваксина, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата или с препарата на Pfizer, но не по-рано от 84 дни след първата игла. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг след заседание на ваксинационния щаб, от който се очакваше да даде отговор на всички въпроси относно препарата на Оксфорд.

За хора, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксината с двудозов режим на имунизация, втората доза се поставя не по-рано от 6 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. Преболедували от COVID-19 могат да се имунизират с пълна ваксинационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата, решиха още експертите от щаба.

На въпрос има ли яснота какъв би бил резултатът от комбиниране на две различни ваксини, проф. Ангелов отговори: „Няма такива клинични проучвания до момента. Трябва да завършим процеса на имунизацията по някакъв начин. Това е вариантът, който сме възприели. Текат клинични проучвания, когато завършат, може да променим решението, което сме взели сега, но то е в унисон с решенията на няколко държави в ЕС“.

Здравният министър уточни, че ще бъде направена такава организация, че хората да получат вторите си дози там, където са били доставени първите, независимо дали са избрали друг вид ваксина. Припомняме, през следващите два месеца България ще получи близо 3,5 милиона дози от РНК ваксините, така че няма да има проблем с осигуряването на втората доза от Pfizer за отказалите се от AstraZeneca. По думите на Ангелов до дни може да бъдат възобновени и зелените коридори.

„Тези, които са си поставили първата доза от AstraZeneca и нямат никакви нежелани реакции, е по-добре да си поставят втора доза от същата ваксина“, посъветва проф. Ангелов. „На имунизираните, които са останали само с една доза, няма да им бъде издаден сертификат, че са ваксинирани“, подчерта още той и добави, че няма данни на ниво ЕС за тромбози след втора доза.

„Имунизирането с две различни ваксини цели получаване на имунен отговор, обясни проф. Мариана Мурджева от Медицински университет в Пловдив и посочи, че смесването на ваксини ще бъде безпрецедентен избор за Европа. Единственият начин обаче при такива лица за завършване на имунизацията е да се приложи втора ваксина. „Тя би имала бустер ефект и ще подпомогне имунната система да изработи много по-напрегнат отговор. От имунологична гледна точка би следвало да се образуват антитела, добави проф. Мурджева.

СПОДЕЛИ