Проф. Костов: Болниците дължат отговори за проучването на Ивермектин

Медикаментът не помага при COVID-19, но лекари и пациенти го използват лекомислено, без да страдат от речна слепота, глисти или кожни паразити, категоричен е пулмологът

264
Ивермектин
Проф. Коста Костов

Няколко клиники и отделения в България дължат на обществото заключенията си от стартиралото преди месеци клинично проучване с Ивермектин, спонсорирано от известна фармацевтична компания (бел.ред. – Хювефарма, собственост на Кирил Домусчиев), резултатите от които така и не бяха оповестени или поне – не гласно. Това написа в профила си във Фейсбук пулмологът проф. Коста Костов. По думите му в централните медии критиките към Ивермектин минават под сурдинка, а похвалите се известяват с военна тръба.

„Напомням на всички колеги и пациенти, които лекомислено продължават да се доверяват на Ивермектин, без да страдат от речна слепота, глисти или кожни паразити, че до този момент няма достатъчно надеждни научни данни, които да оправдават използването на противопаразитния медикамент в лечението COVID-19, в дози, одобрени за употреба при хора с различни форми на паразитоза“, подчертава проф. Костов.

Той цитира данни от рандомизирано, двойно сляпо, плацебо контролирано проучване, извършено в Колумбия върху 400 пациенти (200 ивермектин/200 плацебо) с лека форма на коронавирусна инфекция (на домашно или болнично лечение), на които прилагат 5 дни Ивермектин или плацебо. „Резултатът е разочароващ за Ивермектин, който не е доказал предимство пред плацебо и не подкрепя употребата му при лека форма на COVID-19. Скенер.нюз припомня, че друго проучване – на МЕРК, най-големият производител на лекарството – установи не само, че Ивермектин не помага при коронавирус, но би могъл и да е опасен, а преди по-малко от месец ЕМА отхвърли използването на медикамента при лечение на COVID-19.

„Ивермектин в България се използва както при леки форми за домашно лечение, така и при по-тежки форми при пациенти в болница, с други думи – безразборно. Безразборното и неоправдано използване на този препарат е една от най-натрапливите характеристики на лечебните протоколи у нас. Това води често до чернодробни и стомашно-чревни странични реакции, допълнително обезводняване на болните, особено възрастните, които и без това имат занижен внос на течности и са в рисковата група за тежко протичане на болестта. Ако перифразирам Уди Алън бих казал, че по време на пандемията, някои колеги станаха импресионисти, а пациентите – техни музи“, написа още известният пулмолог, който за кратко беше председател на т. нар. Медицински съвет към МС за борба с новия вирус.

СПОДЕЛИ