След година – слагаме трета доза от Pfizer

Аржентина докладва за случаи на тромбоза и при Спутник V

189
ваксини

Трета доза от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer вероятно ще бъде нужна година след първоначалната имунизация. След това ще се прави реваксинация на всеки 12 месеца. Това каза шефът на фармацевтичната компания Pfizer Алберт Бурла, цитиран от Ройтерс.

„Има ваксини като тази за полиомиелит, при които една доза е достатъчна, но има и такива като противогрипните, при които трябва ваксиниране всяка година. А коронавирусът повече прилича на инфлуенца, отколкото на полиомиелит и това ще наложи ежегодна ваксинация“, уточни Бурла.

„Ще имаме нужда от повече данни и генно секвениране, за да установим протоколите за реимунизация, но вероятният сценарий е третата доза да се поставя между шест и 12 месеца след първите две. След това – всяка година“, допълни той. Според него вариантите на вируса ще изиграят ключова роля в развитието на ваксините.

За започнали клинични проучвания за трета доза от Pfizer обявиха още през февруари. Според съобщението става дума за бустер (трета игла), както и за подобрен вариант на оригиналния препарат. Регулаторите в Европа и САЩ предвиждат облекчени процедури за разрешение на допълнителните дози, защото те се адаптират върху вече съществуващите и одобрени ваксини.

От Moderna също обявиха, че разработват бустер – трета игла, която се очаква да бъде готова до есента.

Междувременно Аржентина докладва за случаи на кръвотечения и тромбози след ваксинация с руската Спутник V, съобщи Радио Свобода, цитирайки данни от здравното министерство на страната. В документа се съобщава за случаи на имунна тромбоцитопения, за които се предполага, че са следствие от прилагането на руската ваксина. Заболяването снижава нивото на тромбоцити в кръвта и може да предизвика кръвотечение или тромбоза.

Данните от доклада са били публикувани и в руския „Фармацевтичен вестник“ и според тях нежеланите странични ефекти са отбелязани при 1,5 млн. поставени дози, което предполага, че случаите на нежелана реакция при Спутник V са 0,008%.

Досега в Аржентина са съобщени 23 804 нежелани реакции, свързани с прилагането на руската ваксина. Това са 1640,5 случая на 100 хиляди дози. Най-голям брой са реакциите, споменати в кратката характеристика на препарата – треска, главоболие, грипоподобен синдром, болка в мястото на убождане. Алергичните реакции са 362 – в лека и средна степен.

В доклада се цитират и 7 редки реакции към ваксината на център Гамалея: освен тромбоцитопенията са регистрирани и пет случая на анафилактичен шок (критично опасна алергична реакция).

Припомняме, Европейската агенция по лекарствата потвърди, че разрешената за употреба векторна ваксина срещу коронавируса на AstraZeneca в много редки случаи може да предизвика образуване на тромбози на фона на ниско съдържание на тромбоцити. Все пак ползата от имунизирането с препарата превишава възможните рискове, уточниха от ЕМА.

Подобни случаи бяха докладвани от лекарствения регулатор на САЩ и за аденовирусната ваксина на Johnson & Johnson. Впоследствие прилагането на препарата беше спряно на територията на цялата страна. Във ваксината на Johnson & Johnson се използва аденовирус от тип 26, подобен на първия компонент на Спутник V, докато при AstraZeneca вирусът е от шимпанзе.

„В Русия не е регистриран нито един случай на тромбоза след прилагане на Спутник V“, заяви обаче ръководителят на Росздравнадзор, местния лекарствен регулатор, Алла Самойлова.

СПОДЕЛИ