Всички искат НОЩ, може и нов

Здравеопазването не е боксова круша за политически мераклии, българските лекари помнят кой беше до тях в болниците, отговори министър Ангелов на воплите, че е закрит щабът

209
НОЩ

Часове след закриването на НОЩ, който беше хулен в продължение на цяла година, се оказа, че всички искат щаба обратно. „Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да се упражняват нови политици“, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по повод на воплите на всички политически сили в парламента днес. Пред журналисти той подчерта, че е съвсем логично следващият премиер, който и да е той, съгласно неговите разбирания, неговите компетентности и нужди, да създаде такъв консултативен орган. „Брифингите продължават, а отговорността за контрола върху пандемията се носи от министъра на здравеопазването заедно с главния държавен здравен инспектор, както е било винаги по закон“, уточни Ангелов. Той добави, че заповедта за разпускането на щаба е още от 26 февруари.

По-късно здравният министър отиде изненадващо в НС, където беше посрещнат с викове „оставка“ и изпратен с освиркване от иначе претендиращите за нов морал депутати.

„Не разбирам едно – кога сте истински, кога казвате истината? Когато говорите от парламентарната трибуна със загриженост или когато стоите в залата без маски“, попита Ангелов и направи забележка на Татяна Дончева, която през цялото време беше с маска под носа. „Цяла година част от вас гориха маски, наричаха докторите престъпници, казвахте, че няма такава пандемия и сега мен ме е срам като лекар. Но българските лекари помнят кой беше с тях в болниците, кой осигури всичко, от което имаха нужда и кой казваше истината. Докато вие, по време на втората вълна, когато в болниците буквално нямаше въздух, минахте да си направите по едно-две селфита“, разгневи се проф. Ангелов.

От трите нови партии в парламента – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, поискаха да бъде създаден нов щаб за борба с коронавируса, след като вчера той беше разпуснат от премиера Бойко Борисов. С декларации от парламентарната трибуна срещу закриването на щаба се включиха БСП и ДПС.

Управлението изисква да имаме орган, който да управлява пандемията, каза депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. “Правителството, макар и в оставка, трябва да продължи да работи. Това е ключов момент. В момента имаме медицинска криза, която е от една година насам. Управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес. За последната една година никога не съм си позволявал да критикувам щаба, макар че не винаги съм бил съгласен. Ние сме на едно от челните места по брой заразени и загинали. Ние трябва да управляваме пандемията ефективно, независимо от това, че има много неща, които трябва да се желаят“, каза д-р Симидчиев. Той добави, че трябва да има пълен отчет с всички данни.

„Ако имаме възможност да управляваме, ще има нов щаб за борба коронавируса“ , каза депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов. Бившият репортер, който не пропускаше да критикува ген. Мутафчийски и членовете на НОЩ през изминалата година, сега обърна палачинката: „Пандемия винаги е имало и ние не сме го крили, но както знаете от действията на НОЩ в рамките на година и половина бяха повече от тях нелогични. Съгласете се с мен – коремен хирург ли трябва да е начело на нещо, свързано с вирус. Нямам против неговите професионални качества, но трябваше този щаб да бъде от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки”, добави Балабанов с маска, сложена като лигавник на лицето. Припомняме, професионалстите, канени в телевизията на Станислав Трифонов бяха доц. Атанас Мангъров, д-р Антония Първанов, д-р Георги Тодоров и доц. Андрей Чорбанов, чиято позиция относно пандемията е пределно ясно – такава няма, маските не пазят от вируса, не трябва да позволяваме да ни бъркат в носа за изследване, PCR-ите не показват нищо, това е обикновено грипче, което ще „изгори само сухите съчки“.

„Да оставиш без възможности за анализ и за достатъчно достоверна информация по целия процес на вземане на решения, това е безотговорно“, заяви и Мая Манолова от “Изправи се! Мутри вън!”. Според нея с разпускането на НОЩ Борисов наказвал народа, защото не гласувал за него.

СПОДЕЛИ