Само 9 лекари в 45-тото НС

Депутатите медици са по-малко и от състава на здравната комисия

218
лекари

Едва 9 са лекарите в новото 45-то Народно събрание, чието първо заседание се проведе днес. На фона на COVID пандемията и многото доктори в листите на партиите, които участваха на изборите, хората, които разбират от медицина и здравеопазване в новия парламент са по-малко от членовете на ресорната комисия, която предстои да се сформира. За сравнение в 44-тото НС лекарите бяха 20, а постоянните комисии имат между 20 и 25 членове.

Най-много медици има в групата на ГЕРБ – СДС. Това са настоящият здравен министър в оставка проф. Костадин Ангелов, дългогодишният председател на здравната парламентарна комисия д-р Даниела Дариткова, личният лекар на премиера в оставка Бойко Борисов – доц. Лъчезар Иванов, директорът и собственик на плевенската болница „Св. Марина“ проф. Григор Горчев и съдовият хирург д-р Димитър Рунков, който към момента е шеф на областната болница в Ямбол.

Втората по численост група и най-вероятен мандатоносител на следващото правителство, ако изобщо се стигне до гласуването на кабинет, „Има такъв народ“ разполага само с един медик – урологът доц. Силви Кирилов, бивш шеф на Александровска болница и на Агенцията по трансплантации. Депутат ще бъде и биологът проф. Андрей Чорбанов, който обаче освен засега неуспешните си опити да създаде ваксина (срещу COVID-19, а и противогрипна), няма много общо с медицината и управлението на здравния сектор. Отделно от това съсловието трудно би преглътнало новият здравен министър да бъде излъчен от парламентарна група, която няма нищо против да нарича лекарите „медицински фашисти“ и която отрича съществуването на коронавируса, макар самият Слави Трифонов да произнесе клетвата си онлайн, тъй като е заразен и е под карантина.

Единственият лекар в групата на БСП е проф. Георги Михайлов, който е едно от „остриетата“ на червените. В ДПС медиците са двама и добре познати – д-р Хасан Адемов и д-р Джевдет Чакъров.

„Демократична България“ също разполага само с един лекар, но за сметка на това качествен – пулмологът от МВР-болница д-р Александър Симидчиев. Ако се стигне до кабинет на „Има такъв народ“, подкрепен от ДБ, то именно Симидчиев е спряган за подходящ здравен министър. При евентуален мандат на партията на Христо Иванов пък дори се заговори, че пулмологът може да стане и премиер. Днес Христо Иванов беше единственият, който говори от парламентарната трибуна за пандемията, като обърна внимание, че партията му залага на масовата имунизация.

В групата на „Изправи се! Мутри вън!“ няма медици, а Мая Манолова обяви по ленински, че депутатите протестъри ще се борят за по-добро здравеопазване.

СПОДЕЛИ