Moderna с 90 % ефективност 6 месеца след втората игла

Тестват нова версия на препарата, така че той да може да се пребори и с южноафриканския вариант на коронавируса

190
Moderna

Moderna обяви, че ваксината ѝ срещу COVID-19 дава 90% защита срещу болестта шест месеца след втората доза. Ефективността ѝ е 95 % срещу тежко протичане на заболяването. Отчетени са случаи, регистрирани до 9 април, и с оценка на над 9000 души с поставени две игли. Новите данни приближават Moderna към подаване на молба за пълно одобрение на ваксината в САЩ. След като такова бъде получено, компанията ще може да пласира ваксините пряко пред потребителите и да ги продава на частни лица и компании в САЩ. В момента препаратът се прилага с разрешение за спешна употреба.

Започнали са и изпитвания на нова версия на ваксината, така че тя да може да се пребори и с южноафриканския вариант на коронавируса, съобщиха още от компанията. Припомняме, ваксината в момента се тества и върху бебета и деца.

Препаратът срещу  COVID-19 на Moderna има одобрение за употреба в повече от 40 държави, сред които и България. До момента компанията е доставила повече от 132 милиона дози по целия свят, като 117 милиона от тях са в Съединените щати.

СПОДЕЛИ