САЩ спря ваксинацията с Johnson & Johnson

Еднодозовият препарат е довел до рязко развитие на заболяване, включително и тромбози при шестима имунизирани, една жена е починала, друга е в болница

199
Johnson & Johnson

Щатските федерални здравни агенции препоръчаха днес временно спиране на употребата на ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19. Препаратът, който се поставя само в една доза, е довел до рязко развитие на заболяване, включително и тромбози при шестима ваксинирани.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ ще проведат консултативна среща в сряда, за да разгледат случаите. И шестимата пациенти са жени на възраст между 18 и 48 г. Една от тях е починала, а друга е хоспитализирана в критично състояние, съобщи „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на официални лица.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Агенцията по храните и лекарствата заявиха в съвместно изявление, че нежеланите реакции изглежда са изключително редки в момента. Към 12 април в САЩ са приложени над 6,8 милиона дози от ваксината на Johnson & Johnson. 

Решението доведе до спад с 3% в дяловете на компанията преди началото на работния ден днес. Ходът от страна на американските регулатори идва по-малко от седмица, след като Европейската агенция по лекарствата заяви, че проверява рядка реакция на кръвни съсиреци, образувани при четирима души в САЩ след ваксинацията. Припомняме, миналата седмица щатът Северна Каролина спря употребата на препарата, след като при най-малко 26 души са се проявили странични реакции, сред които припадане. Съобщения за странични ефекти бяха получени и още от три щата – Айова, Джорджия и Колорадо.

Междувременно от американския гигант Johnson & Johnson обявиха, че отлагат доставките за Европа заради препоръката на влистите, макар да са категорични, че не е открита причинно-следствена връзка между поставянето на ваксината и случаите на тромбози.

СПОДЕЛИ