Ангелов към медиците: Вие сте рицарите на нашите дни

Над 120 лекари, сестри и санитари изгубиха битката с COVID-19, докато се бореха за живота на другите и днес ги почитаме с вой на сирени и минута мълчание

171
рицарите
Акцент в отбелязването на Световния ден на здравето беше отдаването на почит към загиналите медици

„Вие сте рицарите на нашите дни. Опровергавате и най-яростните си критици, доказахте се като спасители“, каза в приветствието си по повод Световния ден на здравето министър Костадин Ангелов. В своето видео обръщение той почете и над 120-те лекари, сестри и санитари, които изгубиха битката с COVID-19, докато се бореха за живота на другите. „Разказвайте и говорете за професията си с чувство за изпълнен дълг пред цялото човечество“, заяви здравният министър.

рицари
Здравният министър проф. Костадин Ангелов се поклони пред паметта на загиналите свои колеги

Именно почитта към загиналите медици ще е акцент в днешния празник на съсловието. С вой на сирени и минута мълчание колегите на загиналите над 120 лекари, сестри, санитари, лаборанти и шофьори на линейки ще си спомнят за тях. Президентът Румен Радев пък отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи.

рицарите
Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система – неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс, заяви президентът Румен Радев

С приветствие към медиците се обърна и премиерът Бойко Борисов: „Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса. Осигурени са достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си.“

Премиерът отбеляза модернизацията на Спешната помощ с нови над 290 линейки; създаването на централизирана електронна система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения; електронното здравеопазване и изрази увереност, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници.

„Будители, герои, воини, спасители – трудно е да се обобщи с една дума подвигът на всички здравни работници и каквото и да кажем, ще бъде недостатъчно за това, което всички вие, колеги, направихте през последната година – година на тежки изпитания, изпълнена с много лишения, но и с много поуки“, заяви в своето послание по повод на празника началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. „Да спасяваш животи означава да бъдеш предопределен от съдбата. Желая ви да сте здрави, все така задружни и да дарявате надежда“, написа проф. Мутафчийски.

рицари
С минута мълчание и вой на сирени пироговци си спомниха за своите колеги, изгубили битката с COVID-19, докато са се борили за живота на другите

„С голямо уважение отправям най-искрените си поздравления по случай 7-и април – Световният ден на здравето и професионален празник на всички заети в сектора! Изминалата година на пандемия ясно показа колко крехки и уязвими са здравето и благополучието ни и как те могат да бъдат загубени без време. Показа ни по категоричен начин, че здравето на обществото трябва да бъде изведено като основна ценност и приоритет. В тежките времена на изпитания всеки един от нас загуби познат, приятел или роднина в неравната битка с коварната болест. Към черните списъци се добавят и имената на над 120 колеги – медици, които до последно и с достойнство изпълняваха своя дълг, но загубиха битката за собствения си живот. Дълбок поклон пред тяхната всеотдайност, професионализъм и човещина, които ние лекарите и медицинските специалисти носим в сърцата си!“, каза в поздравлението си председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

рицари
И медиците от Александровска болница почетоха паметта на загиналите медици
рицари
В „Св. Анна“ сведоха глава за минутка, после отново се втурнаха да спасяват животи

„Погледите на надеждата и доверието на българското общество продължават да са насочени към нас. И въпреки че рядко напускаме работните си места, а лицата ни са скрити зад предпазни маски и защитни очила, ние усещаме безрезервната признателност на пациентите и на цялото общество. Научихме се, че само с общи усилия може да преодолеем тази трудна ситуация, защото предизвикателствата ни правят по-силни, по-отговорни и по-солидарни. Ще си позволя и тази година да споделя с вас думите на един голям български актьор и режисьор – Мариус Куркински. Думи, които днес носят още по-дълбок смисъл: „Сега е времето да прибавим към човешкото – още човешко, към добротата – още доброта, към смелостта – още смелост, към обичта – още обич!“ Пожелавам Ви здраве, сили и кураж!“,  заяви още д-р Маджаров.

„7 април тази година е най-тежкият и преминаващ под знака на изпитания. Година след като коронавирусът завзе живота ни и преобърна света ни, нищо не е същото. Днес нека да си направим равносметката, че сме така добре подготвени, че да се преборим за хиляди животи, на познати и непознати; че въпреки усилията, лишенията от сън и раздаването до пълно изтощение има стотици, за които не успяхме да се преборим. Ето защо нека отдадем почит на онези наши колеги, с които ежеминутно и заедно казвахме СТОП на COVID-19, но за които не успяхме да се преборим!“, се казва в позиция на Столичната колегия на БЛС. „Благодаря Ви, че сте толкова смели, че забравихте какво е сън, че пропускате  кога  денят преминава в нощ, а нощта в ден, че не виждате близките си, за да се раздавате на близките на непознати, че изгубихте близки, докато се грижите за нечии чужди близки и въпреки личната мъка продължавате да се раздавате! Будите гордост, колеги!“, написа председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев.

рицарите
„На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя…” Водени от Хипократовата клетва пироговци събраха пари за децата на загиналите от COVID-19 медици и учители

Водени от положената Хипократова клетва, лекари от „Пирогов” пък се обединиха в кампания за набиране на средства за децата на свои колеги, загубили битката с COVID-19. В Световния ден на здравето, сумата беше предадена на Фонд #задецатанаГерои, които имат амбицията на осигурят месечна стипендия от по 500 лева, до навършване на пълнолетие, на децата на медици и учители, починали от коварната болест.

Д-р Мартин Малчев, който е специализант по анестезиология и интензивно лечение, е в основата на благотворителния жест. Наш дълг е да се грижим за децата на нашите учители, колеги и приятели, които загубиха своя живот в борбата за този на останалите”, обясни мотивите си д-р Малчев.

 

СПОДЕЛИ