Има такъв народ, но има и такъв вирус

Втората политическа сила няма нищо против лекарите да бъдат наричани медицински фашисти и обещава да подобрява морала им

има такъв народ
В изборната нощ Слави Трифонов призна, че има симптоми на вирус, който не съществува

Необятното като количество и оскъдно като качество творчество на лидера на „Има такъв народ“ Станислав Трифонов вече изкуши наблюдателите да пренасят заглавия и фрази оттам към политическия дискурс на втората политическа сила в новото Народно събрание. Ширят се безвкусици от сорта на „аз съм и ад, и рай“, и „няма не искам, няма недей“ – все като маркери на бъдещи коалиционни взаимоотношения и разговори, които би трябвало вече да са започнали. Ако не лъжат,  от „Има такъв народ“ би трябвало бързо-бързо да насочат президента към трети мандатоносител. Ами ако лъжат и тръгнат да участват в изпълнителната власт?

Ще бъдем Танзания на Балканите! Хакуна матата, кръчми, чалга и „Корона, чао!“ – това му трябва на човека (с извинение…) или на онези 18 % от българите у нас и 30 % от сънародниците ни зад граница, които гласуваха за „Има такъв народ“. Това с гласовете на българите от чужбина е наистина интересно. Ако си в Англия най-вероятно вече си ваксиниран и преди това няколко пъти затварян. Ако си някъде в Западна Европа зад гърба са ти няколко национални карантини (във Франция и в момента), ако си в Гърция си спазвал полицейски час. Ако си бил в Северна Италия миналата пролет си видял ада. И т.н., в случая като съкращение на „и тъй нататък“ аргументи, че българският гласоподавател в чужбина е добил представа има ли COVID или не, а не като съкращение на „Има такъв народ“. Но наистина е интересен народ, който след всичко това пуска глас за партия, която отрича съществуването на коронавируса. Нищо че здравният партиен експерт проф. Андрей Чорбанов лежа в болница заради болест, която била обикновено грипче, което той веднъж уж прекара, доби силен имунитет, та затова и не се ваксинира. Лидерът Трифонов в изборната нощ обяви, че имал симптоми на несъществуващата болест. Може пък и да са симптоми на завой от предизборните заклинания с кого ИТН ще се коалира и с кого не.

Към момента обаче сме близо ако не до управление, поне до мандатоносителство на хора, които нямат против лекарите да бъдат наричани медицински фашисти. Човек от партийната върхушка на ИТН се закани да съди лекари, че поради грешка убили 93-годишната му баба. Смайващо е, че така разказаната лична история буквално преля в предизборната платформа на втората политическа сила в сектор „Здравеопазване“ чрез мъглявото намерение за „ясно разграничаване на лекарска грешка и небрежност“ и въвеждане на Национална система за оплаквания и Анализ на непредвидимо събитие.

Българският избирател не чете партийни доктрини, визии и стратегии. В този случай е за добро. Програмата на г-н Трифонов за сектор „Здравеопазване“ е бъкана с клишета, общи приказки и пустословия. Като: „Създаване на ефективна национална система за осигуряване на спешна помощ с включено авиационно звено.“ Демек ще мрем от вирус, който не съществува, но ще ни спасяват с медицински хеликоптери. Които съвсем наистина не съществуват. Още: „Преустановяване на корупцията по всички нива в системата на здравеопазването“ и „Осигуряване на адекватен брой медицински кадри и повишаване на доверието в системата“. Това с кадрите е яко, след като и малцината останали ще гоним до дупка и при всеки смъртен случай ще изследваме грешка ли е или небрежност. Или непредвидимо събитие? За приз в нищонезначещите фрази може да се бори и третото от първите 5 неща, които втората политическа сила би направила: „Подобряване на морала, квалификацията и намаляване на бюрократичната обремененост в доболничната помощ.“

Иначе в програмата на ИТН няма и дума как ще се управлява пандемията. Нищо за ваксини и имунизационен план. А такъв вирус има.

СПОДЕЛИ