ЕМА откри връзка между ваксината на AstraZeneca и тромбозите

Експертите обаче още не знаят какво причинява тази реакция и то предимно при млади хора

276
ЕМА

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви, че има връзка между коронавирусната ваксина на AstraZeneca и някои случаи на тромбоза, предава АФП. „Според мен можем да го кажем сега, ясно е, че има връзка с ваксината. Но все още не знаем какво причинява тази реакция“, каза ръководителят на EMA за ваксините Марко Кавалери в интервю за италианския вестник „Ил Месаджеро“. Той добави, че „през ​​следващите няколко часа ще кажем, че има връзка, но все пак трябва да разберем как се случва това“.

По думите на Кавалери постоянните въпроси относно това дали редки, но сериозни кръвни съсиреци сред тези, които са имунизирани с AstraZeneca срещу COVID-19, са по-чести, отколкото сред общата популация и подкопават доверието във ваксината. Която междувременно беше прекръстена с очевидната цел да не се свързва с проблемните реакции.

Припомняме, след като десетки случаи на тромбоза едновременно с тромбоцитопения, включително и смъртни, бяха регистрирани в различни страни, от съображения за сигурност, някои държави преустановиха имунизирането с AstraZeneca на хора от определени възрастови групи. Сред тях са Франция, Германия и Канада. Други страни, като Норвегия и Дания, изцяло преустановиха ваксинирането с AstraZeneca, въпреки че досегашното официално становище на ЕМА е, че ползите от препарата на Оксфорд са повече от евентуалните вреди. У нас Оксфордският препарат се поставя на всички над 18-годишна възраст, но в интерес на обективността България е сред малкото страни по света, където и досега имаше някаква възможност за избор на ваксина, макар и не за всички желаещи.

„Опитваме се да получим точна картина на случващото се, да дефинираме подробно този синдром поради ваксината“, обясни Кавалери и добави, че преобладаващите случаи на церебрална тромбоза при ваксинираните са сред младите хора и те са „повече, отколкото бихме очаквали.“

От днес до 9 април ЕМА ще обсъжда въпроса за връзката между поставянето на ваксината на AstraZeneca и образуването на тромби.

СПОДЕЛИ