Нинова поиска да поръчаме руската ваксина „Спутник V“

Лидерът на БСП за пореден път обвини управляващите, че не се справят с кризата

180
Нинова
Корнелия Нинова и БСП искат да се ваксинираме и с руската "Спутник V"

Внасяме проект на решение в парламента българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на ваксината „Спутник V“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група.

„Тъй като не можем да очакваме премиерът да прояви сега изключителна смелост, поемаме инициативата и внасяме днес в Народното събрание да се търсят допълнителни възможности за България, като настояваме НС да възложи на българското правителство, да започне двустранни разговори за доставка на ваксината Спутник“, заяви Нинова. Тя поиска това да се случи преди разпускането на парламента. „Очакваме от ръководството то да бъде включено спешно в програмата. В обратен случай ще упражним правото си и с подписи ще искаме извънредно заседание по този въпрос“, допълни лидерът на БСП.

По думите й управляващите са се скрили зад гърба на Европа и са се скарали на производителите на ваксини, за да прикрият собствената си некомпетентност. Според нея правителството на Борисов не се е справило с нито една от последиците на кризата от COVID-19 – нито здравната, нито икономическата. „Сега е наред процесът по доброволно ваксиниране и изпълнението на ваксинационния план“, каза Нинова и изтъкна, че България е на едно от последните места в Европа по брой имунизирани срещу коронавируса.

„Корнелия Нинова лобира за един учебник и за една ваксина, а на този фон твърди, че категорично се противопоставя на подобни явления“, контрира председателят парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова. Тя обърна внимание на Нинова, че руската ваксина „Спутник V“ все още няма разрешение за употреба в ЕС. „В този парламент видяхме тежка липса на експертиза. Не може да правиш проект на решение да задължаваш събранието да го обсъжда, още повече да искаш да задължиш правителството да наруши действащото законодателство по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, към които спадат и препаратите за ваксинопрофилактика на заболяването COVID-19″, каза Дариткова и подробно разясни на соцлидерката какво гласи законодателството на ЕС.

„Искам да припомня, че за момента в България са доставени 300 хил. дози ваксини. Поставени до този момент са 188 хил. 512 ваксини. Ако не може да си обясните разликата в количествата, ще ви припомня, че ние сме приели ваксинационен план, който гарантира поставянето на втората доза на всеки ваксиниран, за да може да не компрометираме процеса на ваксинопрофилактика“, добави шефката на ГЕРБ в парламента.

„България би могла да закупи и от руската ваксина. Много е важна обаче регулаторната гледна точка, както и ваксините, която се прилагат у нас, да са ефективни и безопасни“, коментира по-късно във Варна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

СПОДЕЛИ