Проф. Ангелов към AstraZeneca: Изтръгнахте надеждата от нашите ръце

Здравното министерство изпрати остро писмо до британо-шведската компания, тя ни праща тройно по-малко дози, но два дена по-рано

169
Ангелов
Всички разходи ще бъдат посрещнати, обеща здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов

Със забавените и намалени доставки на ваксини AstraZeneca „изтръгна надеждата от нашите ръце”, се посочва в остро писмо на здравния министър проф. Костадин Ангелов до шведския фармацевтичен гигант.

В писмото се казва, че към този момент има сериозно забавяне на доставките на ваксини от страна на компанията, което може да провали нашия ваксинационен план. Като пример – на 1 март България вероятно ще получи само 52 000 дози от препарата, въпреки че по договор те трябва да са над 142 000. Затова здравният министър настоява компанията спешно да изпрати 52 800 дози от препарата към страната ни още утре, като сме готови да осигурим въздушен транспорт за целта, при това за наша сметка.

А междувременно редица пунктове в София и страната временно затвориха заради липса на ваксини. Символични количества достигат и до личните лекари, хиляди джипита изобщо не са започнали да имунизират все още.

В позиция до NOVA oт AstraZeneca заявиха, че в резултат на продължаващите им усилия очакват да са в състояние да доставят в България следващото количество ваксини два дни по-рано от планираното.

„Производството на ваксини, в частност ваксината на AstraZeneca срещу COVID-19,  е процес с висока степен на техническа сложност. Въпреки че AstraZeneca полага неуморни усилия да се справи с предизвикателствата, които възникват в хода на производството, е възможно да има известни промени и трудности при въвеждането на всеки нов производствен процес. До средата на месец март сe очакват още две доставки“, казват още производителите на препарата.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че и през второто тримесечие AstraZeneca не само няма да компенсира намалените доставки досега, а отново ще ги редуцира от 180 млн. ваксини за целия ЕС на едва 90 милиона дози. Информацията разпространи Ройтерс, като се позова на анонимен източник от Европейската комисия. Засега от ЕК не потвърждават официално за поредното орязване на количествата от Оксфордската ваксина.

СПОДЕЛИ