ЕМА: Ремдесивир да се дава в началото на лечението, а не при тежките случаи

Европейската агенция по лекарствата решава за ваксината на Pfizer на 21 декември, така имунизацията може да започне още по Коледа

470
Ремдесивир

Ремдесивир да не се прилага вече при тежко и много тежко болни от COVID-19, както беше прието до момента, а само в началото на терапията. Употребата на лекарството се забранява при пациенти, които са на механична вентилация. Това съобщиха от Европейската агенция по лекарствата. Според становището на Комитета за човешки продукти към ЕМА, въпреки че ще е за по-леките случаи, медикаментът пак ще се ползва само в болници.

Това обаче ще наложи промяна на протоколите в някои страни, сред които е и България. Засега не е ясно как на практика ще се изпълнят указанията на ЕМА, тъй като у нас се хоспитализират пациенти с усложнено протичане на инфекцията, а Спешна помощ се отзовава на сигнали и кара в болница само тези, които имат задух. По признание на самия здравен министър проф. Костадин Ангелов една от причините за високата смъртност от COVID-19 е закъснялото търсене на медицинска помощ.

Така, за да получи пациент Ремдесивир навреме, трябва да бъде приет за лечение веднага след първите симтоми и излизането на положителен резултат от теста, което обаче е невъзможно в условията на пандемия и препълнени болници. От здравното ведомство коментираха за Скенер.нюз, че казусът ще бъде обсъден първо на ниво ЕС.

От ЕМА съобщиха още, че решението за разрешаването на ваксината на Pfizer ще се разглежда на 21 декември, което е по-рано от следващата редовна сбирка на Комитета за човешки продукти на 29 декемри. Ако лекарственият регулатор даде зелена светлина за разрешение за употреба, Европейската комисия ще започне процеса по одобрение на ваксината по ускорена процедура за целия ЕС в рамките на часове. Така имунизацията в някои страни като Германия например може да започне още преди Коледа, твърдят немски медии.

„Ваксините ще достигнат еднакво бързо до 27-те държави-членки на Европейския съюз“, увери пък министър-председателят на Португалия Антонио Коща, който на 1 януари ще замени Ангела Меркел като председател на Съвета на ЕС на ротационен принцип.

Припомняме, ваксината на Pfizer и BioNTech вече получи разрешение за употреба във Великобритания, САЩ и Канада и масовата имунизация там вече започна.

 

СПОДЕЛИ