В САЩ одобриха антителата на Регенерон, излекували Тръмп

Медикаментът е ефективен при леки до умерени форми на COVID-19, но не и за пациентите в болниците

366
Регенерон

Американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата FDA издаде спешно разрешение на терапията със синтетични антитела срещу COVID-19 на биотехнологичната компания Регенерон (Regeneron Pharmaceuticals Inc). Става въпрос за експериментално лечение, приложено на президента Доналд Тръмп, което по думите му е помогнало за излекуването му, предадоха Ройтерс и БТА.

„Това извънредно разрешение би могло да позволи на пациентите да избегнат хоспитализация и да облекчи товара на нашата здравна система“, обясни представителят на агенцията Стивън Хан, цитиран от АФП.

Антителата на Регенерон не бива да се прилагат на пациенти в болница, тъй като „коктейлът“ е ефективен при леки до умерени форми на COVID-19. Но пък може да се взима както от възрастни, така и от деца над 12 години.

Администрацията на Тръмп вече е направила поръчка за над 1 милион дози от лекарството, което обаче е изключително скъпо.

Припомняме, преди десетина дни FDA издаде временно разрешение и на компанията „Ели Лили“ за нейните синтетични антитела срещу коронавируса, наречени „Бамланивимаб“. Лекарството също е само за леки случаи.

Синтетичните антитела имитират действията на имунната система, след като коронавирусът проникне в човешкия организъм. Те блокират способността на патогена да се захване за клетките и да проникне в тях. Лечението се счита като най-ефикасно в началния стадий на инфекцията, когато антителата все още имат шанс да неутрализират заразителя. Но при втората фаза на COVID-19 вече е неефективно, тъй като тогава опасността не идва от самия вирус, а от свръхреакцията на имунната система, която атакува белите дробове и други вътрешни органи.

СПОДЕЛИ