61 медици и 60 пациенти от „Пирогов“ установени с коронавирус само за ден

Изолират ги на два етажа, други 79 болни са настанени за лечение, три клиники са затворени, обяви притесненият директор проф. Асен Балтов

342

61 души от персонала на „Пирогов“ са установени само вчера с COVID-19. Още 60 пък са заразените пациенти в болницата за спешна помощ, които са били приети по друг повод. Отделно в COVID отделението има 79 души, от тях в реанимация са петима. Тревожните данни съобщи тази сутрин директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV. По думите му коронавирусът се разпространява дифузно в спешния институт и заплашва да блокира цялата дейност.

„От днес започва преразпределение на етажите. Един от тях ще бъде за пациентите с COVID, друг – за персонала с COVID“, обясни проф. Балтов. Три клиники са затворени: гнойно-септична хирургия, както Скенер.нюз пръв писа, неврологията – за две седмици, и едната травматология.

„Възможно е да намалим обема на работата“, предупреди проф. Балтов и призова: „Апелирам за затягане на мерките, защото ше стане така, че няма да можем да обслужваме никой!“.

В отговор на въпрос той предположи, че до ден-два вероятно „Пирогов“ ще пусне апел за помощ към млади лекари, „които в никакъв случай няма да пуснем в среда“, увери Балтов.

Лекарят бе категоричен, че в болницата правилата се спазват. „Някои са се заразили извън болницата, други в болницата, помежду си са го предали, слава Богу, навреме сме го хванали. Когато нямаш никакви оплаквания, изобщо не можеш да предположиш, че можеш да заразиш колегите си. Ще направим всичко необходимо, за да подтиснем разпространението в болницата“, добави директорът.

СПОДЕЛИ