Абсурд: На преглед при джипи само с отрицателен PCR тест

Още две болници в София ще поемат пациенти с коронавирус, включват студенти и специализанти в битката с COVID-19

311
джипи

На преглед при джипи да се ходи само с отрицателен PCR тест, абсурдното предложение направи управителният съвет на Българския лекарски съюз в Шумен. Идеята е в поликлиниката в Шумен да се въведе задължителен триаж чрез КОЛ-център, който да извести  обществеността, че не всички остри случаи трябва да посещават семейния си лекар, а следва да се обадят по телефона, за да получат указание или консултация. „КОЛ-центърът да разпределя пациентите според техните запитвания и евентуални оплаквания дали да отидат в болница, да посетят семейния си лекар или да посетят доболничен специалист. Всички, които се обръщат по повод остро заболяване към семеен лекар, трябва да направят това задължително по телефон, мобилна връзка или интернет, социални мрежи. При семеен лекар се ходи с отрицателен PCR тест, защото по този начин в чакалните ще спре обмяната на инфекции между пациентите и ще се запази кадровият ресурс“, искат от местната лекарска колегия, съобщи в. „Телеграф“.

Припомняме, от месеци джипитата настояваха да ги приемат като лекари от първа линия и да могат да назначават PCR тестове. И когато държавата опита да ги включи в битката с коронавируса, те изведнъж решиха, че това трябва да се случва само по телефона или по електронен път. А в писмо до здравния министър най-новото искане на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е да получават по 70 лева на карантиниран пациент и по 5 лв. за всяка консултация по телефона или на живо дали е нужен PCR на пациента.

От днес още две болници в София ще приемат пациенти с коронавирус. Това са „Вита“ и „Доверие“, като в двете частни клиники ще се разкрият по 10 легла за по-леки случаи, реши столичната РЗИ. Така към момента лечебните заведения с COVID-отделения в София стават 18, като разполагат с 484 легла за по-леки случаи и 97 легла за интензивни грижи. Тежките случаи, както и досега, основно ще се поемат от „Пирогов“, „Св. Анна“, ВМА и „Александровска“.

А за да се попълни кадровият дефицит от лекари и сестри в страната здравните власти ще включат в битката с коронавируса студенти по здравни грижи и специализанти по медицина. За целта се създава организация по места студентите и специализантите да стажуват в болници, където има най-голяма нужда от допълнителен персонал.

СПОДЕЛИ