86 нови заразени и още 2-ма починали

Намаляват настанените в болница и в интензивни отделения, битката с вируса обаче загуби още един лекар

365
заразени

86 са новите заразени с коронавирус у нас през последното денонощие, но при направени едва 2915 PCR теста, което е 2,9 % от изследваните. Медици смятат, че реалният процент на инфектираните е този през почивните дни, когато повечето лаборатории не работят и когато се тестват само хоспитализираните и тези със сериозни симптоми, а не контактни, пътуващи в чужбина или такива, които просто искат да проверят дали са здрави.

Общо потвърдените случаи на COVID-19 в страната станаха 18 819, като активните са 4506. Излекуваните за денонощието са 48, а общо оздравелите от началото на пандемията са 13 558 души. Това сочат данните в Националната информационна система.

Разпределението на новооткритите с положителна проба по области е: Благоевград – 11; Бургас – 4; Варна – 19; Велико Търново – 6; Враца – 1; Добрич – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 5; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 2; Разград – 1; Силистра – 3; Сливен – 1; Смолян – 1; София (област) – 4; София (град) – 12; Стара Загора – 3; Търговище – 2; Шумен – 2.

Настанените в болници намаляват и в момента са 723, като 37 от пациентите са в интензивни отделения. Починалите през последното денонощие са двама, с което жертвите на COVID-19 у нас се увеличиха до 755. Един от загубилите битката е шефът на реанимацията в болницата в Гоце Делчев д-р Милан Първанов. Той се лекувал няколко дни вкъщи, но когато усетил, че се влошава, сам отишъл в столичната болница „Св. Анна“. Там той е бил приет вв инфекциозното отделение, но се влошил и бил прехвърлен в реанимация, където починал.

заразени
Д-р Милан Първанов

С коронавирус е и съпругата му д-р Вера Първанова, която е завеждаща на нерологията в Гоце Делчев, както и други негови близки и медицицински сестри от местната болница, но те засега се чувстват добре.

Според Националната информационна система медиците с потвърден коронавирус са 1050, с 2 нови случая през изминалите 24 часа.

 

СПОДЕЛИ