Хремата и запушеният нос не са признак за COVID-19

По-вероятните симптоми са температура, умора, главоболие, загуба на вкус и обоняние

551
COVID-19

Хрема, запушен нос и кихане не са признаци за COVID-19. Това обясни проф. Тим Спектър, епидемиолог от Лондонския кралски колеж, в интервю за Би Би Си Радио 4.

Според него, симптомите на настинка като кихане, хрема и запушен нос не навеждат на мисълта за зараза с коронавирус. По-вероятните показатели са температура, умора и главоболие. Изследванията показват, че характерните първи симптоми за заболелите от коронавирус са загуба на вкус и обоняние.

COVID-19

„В момента хората са много притеснени от симптомите на настинка, защото не са сигурни дали това е простуда или COVID-19″, посочи проф. Спектър. По думите му страховете на хората се увеличават, защото навлизаме в сезон, когато инфекциозните заболявания се увеличават. „Но трябва да осъзнаем, че може би 98% от всички направени тестове заради симптоми на простуда са отрицателни, което означава, че хората грешат“, добави той.

Затова епидемиологът от Лондонския кралски колеж призова да не се прибягва веднага до тест за коронавирус. „По възможност си останете вкъщи, ако имате симптоми на настинка. Не бързайте да правите тест за COVID-19. Трябва да мислим по метода на изключването“, посъветва проф. Спектър.

СПОДЕЛИ