Проф. Мутафчийски стана „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ

Тази титла е само едно от признанията, които обществото дължи на началника на ВМА, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов

1194
Мутафчийски
Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА

Началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски бе удостоен с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” (ВВМУ). Престижното научно звание му бе връчено на церемония във Варна като поредното признание за неговия непрекъснат принос за развитието на образованието, науката и медицината в България.

„Личността и качествата на генерал-майор Венцислав Мутафчийски създават истински модел за качество и престиж в образователния проект „Военен лекар”, който реализираме съвместно. Той е образец на поведение, който е изключително значим за нашите курсанти. И за обществото. Всички ние станахме свидетели на това как един достоен български офицер обедини голяма част от българската нация по време на една нова и неочаквана за нас ситуация – нещо, което няма как да остане незабелязано“, заяви флотилен адмирал Боян Медникаров, началник на ВВМУ.

„Днес е тържествен ден не само за генерал-майор Венцислав Мутафчийски, а за всички, които са свързани с отбраната. Това е признание за човек, който отдавна е познат в средите на Българската армия, човек, който за една година от встъпването си в длъжност успя да реши проблемите на ВМА, човек с доказани мениджърски качества и способности като лекар. Не можем да не отчетем и огромния му личен принос за обучението на военните медици в България. Затова смятам, че тази титла е само едно от признанията, които обществото му дължи“, отбеляза в приветствието си министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

От своя страна ген. Мутафчийски благодари на цялата академична общност и специално на флотилен адмирал Медникаров за оказаната му висока чест. Той изказа гордостта си от успешната реализация на съвместното обучение на военни лекари. „Това са изключително мотивирани и достойни млади хора, които са бъдещето на ВМА. Всеки път, когато ги погледна, виждам, че този проект е обречен на безусловен успех. Нашата отговорност като техни учители е да хвърлим всички усилия да сбъднем техните очаквания, да им дадем всичко, което сме научили, да ги научим да мислят, да надграждат, да бъдат творци“, заяви началникът на ВМА.

Той подчерта, че военната медицина е утвърдена със своите научни постижения и велики идеи, изстрадани по време на войните. Затова и очакванията към бъдещите военни лекари е да доразвиват всичко това, увличайки след себе си и други ентусиасти. „Няма как да не бъда горд, когато виждам будните ви погледи, които изпълват сърцето ми със задоволство“, обърна се ген. Мутафчийски към курсантите от четирите випуска „Военен лекар”.

По-рано нови 20 младежи се врекоха във вярност и служба на Родината, а след 6-годишното си обучение ще се влеят в редиците на военномедицинската служба на България.

СПОДЕЛИ