С ремдисивир и плазма в „Св. Анна“ спасиха 30-годишен свой колега

Специализантът по хирургия д-р Момчил Манчев се заразил по време на морската си почивка, започнал да се влошава 4-5 дни след първите симптоми на COVID-19

1037
плазма
Д-р Лъчезар Панчев и д-р Момчил Манчев, снимка: Офнюз

С комбинация от ремдисивир и хиперимунна плазма в столичната УМБАЛ „Св. Анна“ спасиха 30-годишен свой колега с  COVID-19. Специализантът по хирургия д-р Момчил Манчев вероятно се е заразил по време на морската си почивка преди около 3 седмици. „Първите симптоми бяха температура и отпадналост. След като това продължи два-три дни си направих тест и установих, че съм положителен. В Инфекциозна клиника ме прегледаха и останах на домашно лечение. Вземах витамини и антибиотици, както ми беше предписано, и мерех сатурацията (нивото на кислород в кръвта) и пулса си с апаратче. 4-5 дни по-късно обаче състоянието ми се влоши и се наложи да постъпя в болницата“, разказа д-р Манчев пред журналисти днес, минути след като беше изписан от „Св. Анна“.

„Д-р Манчев постъпи в края на август. Това, което видях, не беше никак добро. Видях човек, който „лапа въздух“ като риба на сухо. Състоянието ме притесни, сатурацията на кислорода беше много под нужното ниво. Той беше „на кантар“ да стигне до реанимация. Колегите, които са го приели, са коментирали да се включи хиперимунна плазма и ремдесивир като последна мярка. В нашето отделение нямаме опит с такова лечение, това е първият пациент, при който се използва тази комбинация“, обясни д-р Лъчезар Панчев от екипа, който се е грижил за колегата си в Инфекциозната клиника. В момента там лекуват 13 пациенти с коронавирус, други двама са в реанимацията на „Св. Анна“.

По думите на д-р Манчев след преливането на кръвната плазма с антитела срещу COVID-19 не е усетил моментален ефект, а състоянието му постепенно започнало да се подобрява. Вливанията са били в три поредни дни, като едновременно с това е вземал и ремдесивир. След това температурата му започнала да спада, сатурацията да се покачва и дишането му да се стабилизира. „Бях на болнично лечение около 15 дни, 24 часа бях постоянно на кислород. Колегите опитаха всичко. Може би комбинацията от плазма и ремдисивир даде този ефект. Знам, че по-младите преболедуват по-леко, но нещата може и да се влошат много, както се получи при мен. Благодаря за грижите и лечението“, каза още младият специализант. Сега още месец той ще се възстановява в домашни условия. След това е готов самият той да дари плазма, стига да образува достатъчно силни антитела.

А инфекционистът д-р Панчев е категоричен, че докато по-голямата част от населението не преболедува вируса, разпространението няма да намалее.

Припомняме, в началото на този месец, отново с преливане на плазма от прекарали болестта, беше излекувана варненската анестезиоложка д-р Ненкова, която беше в критично състояние преди да се появят дарителите. За да може повече хора да бъдат лекувани чрез този метод Павлина Михайлова учредява Сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“, което през фейсбук набира донори.

СПОДЕЛИ