Български лекари създадоха добавка, която помага при COVID-19

Това е комбинация от 19 съставки, които повишават неспецифичния имунитет и намаляват възпалението, обясни проф. Иво Петров

533
COVID-19
Проф. Иво Петров

Група български лекари, сред които и кардиологът проф. Иво Петров, създадоха хранителна добавка, която помага при COVID-19 и която първоначално смятали да използват само за лична употреба. Продуктът обаче вече е на пазара и всеки може да си го купи от аптеките.

„За целта направихме проучване, прочетохме почти всичко възможно за коронавируса и първо тествахме добавката върху нас. Искам да подчертая, че не става въпрос за конкретно лекарство за конкретен причинител, а за комбинация от 19 съставки, които повишават неспецифичния имунитет и намаляват възпалението. Именно бурното възпаление при COVID-19  е един от факторите, който води до неблагоприятни резултати. Балансираната реакция на нашия организъм е това, което може да ни помогне”, обясни проф. Петров пред Нова телевизия.

„Наблюдавам, че на всеки 20 дни се появява хапче-чудо и вече има огромен набор от такива, а нямаме лечение. Това е така, защото залогът е голям и на много хора им се иска да го създадат. В тези месеци обаче стана ясно, че химико-фармацевтичната индустрия не е напреднала много от гледна точка на лечение на вирусните заболявания”, добави кардиологът.

По думите му, според проучване, един от механизмите за въздействие на активните кислородни видове води до това, че вирусът е по-малко вирулентен и по този начин играе роля на жива ваксина. При такъв случай вирусът влиза в организма, циркулира, но не предизвиква тежки нарушения, което позволява на организма да създаде вече и специфичен имунитет на фона на неспецифичния.

„Сред 19-те компонентна има екстракт от джинджифил, хининово дърво, сладък корен, селен, цинк и витамини. Комбинация от нещата, за които се казва, че имат благоприятен ефект срещу вируса”, обясни проф. Петров. Той посъветва добавката да се приема профилактично по 1 капсула на ден, а при поява на симптоми до 3 пъти по 2 капсули. „Няма никакви странични ефекти. Сред моя семеен и приятелски кръг вече над 40 души я пият, има заразили се, но нито един, който е прекарал инфекцията тежко“, призна кардиолотът и столичен общински съветник.

СПОДЕЛИ