Проф. Ангелов: В България няма да има лош Ковид-сценарий

Хората пренебрегват симптомите, късно търсят помощ и това обяснява по-високата смъртност миналия месец, смята здравният министър

229
лекар
Проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването

Ние се готвим за най-лошия сценарий, но такъв в България няма да има, увери здравният министър проф. Костадин Ангелов по повод пандемията от коронавирус. Пред бтв той подчерта, че ситуацията у нас е абсолютно контролирана, няма здравна криза и натиск върху системата. „На лекарите е осигурено всичко по отношение на апаратура и дезинфекция“, категоричен е проф. Ангелов.

Министърът заяви още, че няма сериозно увеличение на заразените у нас – въпреки „меките“ мерки. „Не се наблюдава бум, на 20-о място сме в Европа по заболяемост и на 16-о по смъртност. А броят на инфектираните с COVID-19 пациенти в интензивните отделения е еднакъв спрямо началото на пандемията, съпоставено с броя заразени“, обясни той.

Но алармира, че хората пренебрегват симптомите и това, според него, е причина за увеличената смъртност през последния месец. „При висока температура няколко дни, кашлица, обща отпадналост трябва да се потърси лекарска помощ, а да не се предприема самолечение“, уточни здравният министър и добави: „Ако имате симптоми, не си мислете, че е нещо друго“.

Проф. Костадин Ангелов заяви също така, че ще продължи да работи за дигитализацията на здравната система и въвеждането на електронни рецепти. Към момента министърът е разговарял по темата с Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и пациентски организации.
 

СПОДЕЛИ