Проф. Ангелов: Лекарят има сърце на любяща майка

БЛС подреди изложба във ВМА в подкрепа на българските медици под мотото „Добрата дума лекува“

357
Ангелов

„Лекарят има сърце на любяща майка, такива са лекарите, които аз познавам, такива са и сестрите, които познавам“, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на откриването на изложбата „Добрата дума лекува“ във Военномедицинска академия. Събитието е част от Националната кампания на Българския лекарски съюз срещу насилието над медици. „Нека да им благодарим, всеки ден да им показваме колко много значат те за нас, за да има живот“, призова проф. Ангелов.

„Фотографиите тук отразяват доброто, което правят нашите лекари и което е в сърцата на пациентите. В нито една от тези снимки обаче няма да намерите онзи съкровен миг на контакта между лекар и пациент, който остава магия. Точно в тези моменти лекарите изпитват едно неописуемо чувство на сила и благодарност. Виждал съм много сълзи в очите на хората – и от добро, и от лошо. Това, което трябва да кажем днес е, че лекарите, освен герои, дори свръхсъщества, каквито очакват да бъдат всички, са просто обикновени хора, със своите мисли, със своите чувства и със своите проблеми“, каза още здравният министър.

„Нашата професия има едно съществено качество, което я отличава от всички други – това е милосърдието. Това е самарянското отношение към болния, това е разбирането към неговите проблеми“, посочи началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. „Поздравления за БЛС за инициативата, която е изключително навременна. По време на практиката си сме се сблъсквали с редица напрегнати ситуации, често пациентите и техните близки са в стрес и може да възникнат критични ситуации в общуването. Ние си дадохме сметка, че процесът е двустранен. Затова преди няколко години във ВМА медицинският и немедицинският персонал започнаха курсове с нашите психолози за овладяване на ситуации с агресивни пациенти и техни близки. И смятам, че това е верният път, когато търсим нашите грешки с пациентите“, посочи още ген. Мутафчийски.

„Изложбата извежда на преден план историите на пациентите, които са оздравели, защото освен всичко друго са имали доверие на своите лекари. Целта е да покажем колко важно е доверието на обществото в лекарите и в здравната система“, отбеляза председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. На събитието присъстваха и актьорът Владимир Карамазов, който е лице на кампанията срещу насилието над медици.

Ангелов
Бъдещите военни лекари с един от най-любимите доктори на пациентите проф. Никола Владов

Една от фотографиите е запечатала първият български пациент, претърпял ретрансплантация на черен дроб. На паметната снимка са Илиян, получил първо орган от  брат си, но след като го отхвърлил, и от непознат донор, както и неговите спасители от ВМА – ген. Венцислав Мутафчийски, проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева. „Всички тези и много други специалисти от ВМА са завинаги в сърцата на нашето семейство”, каза през сълзи майката на Илиян Дора Пондалова.

СПОДЕЛИ