Откриха ново старо лекарство срещу COVID-19

Препаратът Ебселен, който се използва при редица заболявания, може да действа по два начина на коронавируса

311
лекарство

Учени от Чикагския университет са идентифицирали вече използвано лекарство, което е ефикасно и в борбата срещу COVID-19, съобщава изданието „Сайънс андвансис“, цитирано от БТА.

Специалистите са открили и неизвестна по-рано уязвимост на коронавируса, която може да бъде полезна при разработването на нови стратегии против него. Екипът на Синтия Менедес използвал компютърно моделиране, за да определи най-уязвимия компонент на коронавируса. Той се оказал протеазата Mpro – ключов фермент, който участва в транскрипцията на РНК и възпроизвежда своя геном в заразената клетка.

Против протеазата действа препаратът Ебселен. Това е синтетично химическо съединение, което притежава противовирусни, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Лекарството се използва при редица заболявания, в това число при лечението на биполярно разстройство и загуба на слуха. Ебселенът в съчетание със сребро се използва и при борбата с устойчивите към антибиотици грамотрицателни бактерии.

Няколко клинични изпитания доказаха неговата безопасност при използването му при пациенти. Ебселенът е способен да понижава активността на Mpro по два различни начина. Той може или да се свързва с каталитичната част на фермента, или с участъка, който влияе на активността на молекулата.

СПОДЕЛИ