Борисов „даде“ 15,5 млн. лева за 3 болници и 42 линейки

Не е ясно откъде са парите и защо се дават за вече поръчани високопроходими санитарни автомобили и инсталиран в „Майчин дом“ робот "Да Винчи", средства отиват и във ВМА и "Пирогов"

163
Борисов
Премиерът Бойко Борисов "раздава" милиони на онлайн правителствено заседание

Още 15,5 млн. лв. „даде“ премиерът Бойко Борисов за сектор „Здравеопазване“ по време на днешното правителствено заседание. Припомняме, в първия си работен ден като здравен министър проф. Костадин Ангелов обяви, че четвърт милиард допълнително ще влязат в системата.

Над 2,5 млн. лв. са одобрени за 42 високопроходими линейки, обяви Борисов. Но не уточни, че става дума за вече поръчани на търг санитарни автомобили по ОП „Региони в растеж“, като средствата са част от цялостния проект за модернизиране на Спешната помощ. По-късно от МЗ подчертаха, че става дум за допълнително съфинансиране, тъй като на обявения търг не се е явил никой

Други 2,4 млн. лева отпуска правителството за свръхмодерна мултифункционална апаратура за травматологията на „Пирогов“. „Тя ще облекчи работата на лекарите и ще им даде възможност за по-бърза и още по-качествена диагностика“, написа премиерът в поста си във Фейсбук.

„Майчин дом“ пък получава подкрепа от 2 млн. лв. за роботизираната система „Да Винчи“ за безкръвни хирургични интервенции. И тук обаче буди недоумение защо се отпускат средства за вече инсталирания и работещ робот.

„Отпуснати са и 8,66 милиона лева за подсилване на инфекциозните звена във военните болници в София и Сливен. Средствата са за изграждане на корпус към Клиниката по инфекциозни болести в МБАЛ – София ВМА, извършване на основен ремонт на Отделение инфекциозни болести в МБАЛ – Сливен ВМА, включително и изграждане на външен асансьор на отделението, закупуване на съвременна медицинска апаратура и преоборудване на операционните зали в МБАЛ – София ВМА за предотвратяването на разпространението на COV1D-19“, съобщи още Борисов.

СПОДЕЛИ