Русия регистрира първата ваксина срещу COVID-19

Казва се "Спутник В" и една от дъщерите на Владимир Путин вече се е имунизирала с нея

206
AstraZeneca

Русия регистрира първата ваксина срещу COVID-19. Това заяви президентът на страната Владимир Путин. „Доколкото ми е известно, днес сутринта за първи път в света е регистрирана ваксина срещу новата коронавирусна инфекция“, каза Путин в началото на правителственото заседание, предава ТАСС.

Президентът отбеляза, че ваксината работи ефективно, като създава на ваксинираните устойчив имунитет към COVID-19 и не предизвиква сериозни странични ефекти. Той добави, че една от дъщерите му я е изпробвала на себе си и се чувства добре. По думите му след първата инжекция температурата й е била 38 градуса, на другия ден – малко над 37. След втората инжекция „температурата също малко се покачила и после всичко изчезнало“. Владимир Путин има две дъщери – Мария, родена през 1985 г., и Катерина, родена през 1986 г. Според президента на Русия, ваксината формира и стабилен клетъчен имунитет.

Здравният министър Михаил Мурашко на свой ред докладва, че екипът в център „Гамалея“, разработил ваксината, вече е получил патент. „Според резултатите от клиничните изпитвания ваксината показа висока ефективност и безопасност. Всички доброволци изработиха висок титър на антитела към COVID-19, като при никого от тях не са отбелязани сериозни усложнения от имунизацията“, заяви министърът.

„Масовото пускане на ваксината се очаква много скоро, ваксинирането ще бъде доброволно“, подчерта Путин.

Серумът е наречен „Спутник В“ на едноименния съветския спътник – първият космически апарат, изстрелян в орбита, а В е съкратено от ваксина, съобщи председателят на руския фонд за преки инвестиции, участвал в създаването й, цитиран от Франс прес. Над 1 милиард дози са били поръчани предварително от 20 чужди държави, заяви Кирил Дмитриев и уточни, че третата фаза от изпитанията започва утре.

От Фонда казаха още, че началото на промишленото производство е предвидено за септември. Дмитриев обяви, че заедно с чуждестранните партньори са готови да осигурят производството на над 500 милиона дози ваксина годишно в 5 държави и планират да увеличат допълнително производствената мощност. В производството на „Спутник В“ са инвестирани 4 милиарда рубли.

По време на онлайн конференция Дмитриев съобщи, че фондът се е договорил с ОАЕ, Саудитска Арабия и други държави за провеждане на третата фаза от изпитания на ваксината. Според него, към днешна дата най-голям интерес към ваксината проявяват държави от Латинска Америка, Близкия изток и Азия и с тях вече са финализирани редица договори за закупуването й.

Скоростта, с която Русия върви към това да направи ваксината обществено достояние, накара някои чуждестранни учени да задават въпроса дали Москва не поставя националния престиж пред сигурната наука и безопасността, отбелязва Ройтерс.

Дмитриев обаче отговори, че „политизираният“ подход към руската ваксина на редица западни държави поставя под заплаха живота на техните граждани.

 

СПОДЕЛИ