4 гена отговорни за тежкото протичане на COVID-19

Предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите могат да помогнат да се справим по-лесно, но могат и да попречат, заяви проф. Радостина Александрова

256
COVID-19
Проф. Радостина Александрова

Защо хората боледуват от COVID-19 по различен начин е един от най-важните въпроси, на които науката търси отговор в момента и последното откритие в тази насока е, че  4 гена са отговорни за тежкото протичане. Това съобщи пред БНТ проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

„Все още няма еднозначен отговор на въпроса защо някои почти не го усещат, а при други нещата са много драматични. Има хора, при които се срещат варианти на определени гени, които допринасят заболяването да протече по по-тежък начин. Това са данни от проучване, проведено с около 4000 пациенти в Испания и Италия. Посочени са 4 гена, които са свързани основно с участието им във функционирането на имунната си система, с инфектирането на клетката с вируса. Разбира се, това са първоначални проучвания и все още няма ген, който да е категоричен, че е маркер за по-тежко прекарване на болестта“, обясни проф. Александрова.

По думите й във всички случаи има значение нашата имунна система. „Оказа се, че има значение и дали преди това сме се срещали с други подобни човешки коронавируси. Тези предишните срещи на имунната ни система с коронавирусите, които предизвикват 15-30% от настинките, ни помагат да се справим по-лесно с COVID-инфекцията, макар че понякога може и да утежни процеса. Възможно е и двете неща да са верни“, каза проф. Александрова.

Тя определи лечението с плазма като „доста обещаващо“ в някои случаи. Идеята е, че в плазмата на хората, които са преболедували, се съдържат неутрализиращи антитела, изградени срещу точно този вирус и могат да му попречат да влиза в клетките.

„Има данни, че повишаването на вирусната РНК в отпадните води може с един-два дни да предшества появата на огнище в даден район. Това не означава, че отпадните води разпространяват коронавируса, а че там се отделя този вирус и има по-голям брой инфектирани хора“, посочи още вирусологът от БАН.

СПОДЕЛИ